Ophokplicht

Van beroerdigheid gaan mijn vrouw en ik, vanwege het Coronavirus COVID-19, af en toe ingespannen lopende achter elkaar, rond de kamer-tafel voor de broodnodige beweging. We zijn te oud voor te jong te zijn, maar niet te jong om deze virus te overleven.

Tijdens de 'pest' - rond 1700 na Christus - is in Wenen een monument opgericht ter ere van St. Corona, ter bescherming van de dodelijke ziekte de pest. Ook in Nederland wordt momenteel deze Heilige voor het Coronavirus ter bescherming aangeroepen.

De wereld is als een postzegel zo klein. In zeg maar twintig uur kan iemand de gehele wereld over en mogelijk een ander, weliswaar ongewild, besmetten.

Op karton is het overleven van de virus 24 uur op plastic drie dagen, en vergeet niet, dat alles wat een ander ook aanraakt deze virus nog lang kan overleven. Overigens deze gegevens komen van de BBC televisie, zo deskundig ben ikzelf niet. Zelf denk ik om gezond te blijven, dat het heeft te maken met welke bloedgroep je hebt en hoeveel antistoffen. Die u heeft meegekregen toen u op de wereld werd gezet. Het volgende kan ook van invloed zijn; ieder gezond mens maakt ongeveer vijf milligram prednisolon aan, dit is het eerste verdedigingsmiddel.

Heel belangrijk zijn de witte bloedlichaampjes, welke wij dagelijks aanmaken. Deze zijn het belangrijkste verdelgingsmiddel tegen virussen. Er zijn drie soorten van. Alleen de belangrijkste van de drie wordt, als de tijd daar is, vanuit het beenmerg in groten getale aangemaakt. En zoals bekend, ouderen hun beenmerg is minder goed berekend tegen de vijand het coronavirus. Eet goede voeding voor het aanmaken van deze extra witte bloedlichaampje, bijvoorbeeld een bordje havermout en een blikje sardientjes per dag.

peter.koomen300@gmail.com.