Desinfecteer goed je auto.
Desinfecteer goed je auto. (Foto: Skoda)

Desinfecteer de auto goed

REGIO - Iedereen heeft van het kabinet het advies meegekregen om zoveel mogelijk thuis te blijven. Maar dat kan natuurlijk niet altijd, soms moet men ergens naartoe met de auto. Hoe kan dit zo hygiƫnisch mogelijk?

Het belangrijkste is om het contact met andere mensen tot een minimum te beperken. Wie toch ergens naartoe moet met de auto, neem dan een paar simpele maatregelen. Reis bij voorkeur alleen of samen met iemand die niet verkouden is of symptomen heeft die gerelateerd zijn aan het coronavirus, zoals problemen met de luchtwegen. Zorg ervoor dat het altijd een bekende is, zodat er contact gezocht kan worden als er besmetting achteraf wordt vastgesteld.

Tanken

Voor wie gaat tanken, maak dan altijd gebruik van de plastic handschoenen die bij het tankstation hangen of zorg dat die in het dashboardkastje liggen. Gebruik contactloos betalen waar mogelijk.

Desinfecteer stuur

Als er fysiek contact is geweest met andere mensen, desinfecteer alle oppervlakken in de auto die aangeraakt zijn, voor en na de rit. Denk aan het stuur, versnellingspook, handrem, portiergrepen, knoppen radio en infotainment, stengels aan de stuurkolom: zowel ruitenwisser als richtingaanwijzer, armsteunen, stoelverstelling en raamstijlen.

Welke middelen zijn daarvoor geschikt? Heel simpel: veel spullen al misschien in huis staan. Desinfecterende zeep met een alcoholoplossing van minstens 70% is effectief tegen het coronavirus en ook isopropanol (wat toegepast wordt als ontsmettingsmiddel in de gezondheidszorg) is prima om te gebruiken. Ze brengen geen schade toe aan de oppervlakken in de auto. Pas alleen een beetje op met de dosering.