80 tot 96 procent van de mensen met reuma heeft voetklachten.
80 tot 96 procent van de mensen met reuma heeft voetklachten. (Foto: aangeleverd)

Wat te doen bij de reumatische voet

REGIO - Zeker 80 tot 96% van de mensen met reuma heeft voetklachten. Tijdige behandeling door een podotherapeut, dé specialist op het gebied van het functioneren van de voet en het looppatroon, kan de gevolgen van de reuma verminderen of zelfs wegnemen.

Een reumatische aandoening geeft vaak standsafwijkingen, drukveranderingen en andere voet- en teenafwijkingen. Voorbeelden zijn verminderde beweeglijkheid of zelfs onbeweeglijkheid van de grote teen. Klauw- of hamerstand van de tenen en tenen die over en/of onder elkaar liggen. Door een afwijkende vorm van de voeten passen de voeten moeilijker in schoenen. Wordt hiervoor geen oplossing gezocht, dan kan dit vervelende gevolgen hebben. Denk aan drukplekken die op den duur eeltvorming en zelfs wondjes veroorzaken.

Goede informatie over het ontstaan van de klachten is erg belangrijk. De pijn van de reuma kan meestal niet volledig worden weggenomen. Maar vaak kunnen de klachten wel verlichten en krijgt de patiënt meer stabiliteit en een betere mobiliteit. Behandeling kan bestaan uit een op maat gemaakt siliconen 'spalkje' waarmee drukplekken op de tenen worden voorkomen of verminderd, podotherapeutische zolen om de druk onder de voeten te verminderen en vilttherapie waardoor drukplekken of wondjes direct drukvrij kunnen worden gelegd.

Er zijn ruim honderd verschillende soorten reuma en iedere patiënt is verschillend. Daarom stelt de podotherapeut, na uitvoerig onderzoek en in overleg met de patiënt, voor iedereen een apart behandelplan op. De podotherapeut is dé specialist in de voetengezondheidszorg.

Meer informatie: www.podotherapiewestfriesland.nl of www.podotherapiehoorn.nl.