Verwaarloosde stolp in wordt weer opgebouwd.
Verwaarloosde stolp in wordt weer opgebouwd. (Foto: BSNH)

Boerderijenstichting ijvert voor goed stolpenbeleid

De stolpboerderij is het icoon en de belangrijkste identiteitsdrager van Noord-Holland. Voor de meeste Noord-Hollanders zijn stolpen in hun omgeving een vanzelfsprekendheid. Maar het stolpenbestand is de afgelopen zeventig jaar dramatisch teruggelopen. Waren er rond 1950 nog tienduizend stolpen, nu zijn dat er nog geen vijfduizend. De Boerderijenstichting Noord-Holland strijdt al dertig jaar voor het behoud van stolpen.

Er verdwijnen nog steeds zo’n 25 stolpen per jaar door sloop, brand en verwaarlozing. Gelukkig is deze trend ook gesignaleerd door de Provincie Noord-Holland die aan het behoud van stolpboerderijen als belangrijk provinciaal erfgoed nu hoge prioriteit geeft.

Waarderingskaart

Eerder dit jaar gaf de provincie aan het adviesorgaan Mooi Noord-Holland de opdracht om een ‘waarderingskaart’ te maken van alle stolpen, als basis voor een stolpenbeleid. Dat lijkt mooi maar er kleven haken en ogen aan. Het belangrijkste bezwaar is dat aan elke stolp een waardering in punten wordt toegekend voor bijvoorbeeld de ligging in het landschap, architectuur- en cultuurhistorie. Stolpen met het minste aantal punten krijgen het predicaat ‘basiswaarde’ en worden ingedeeld in categorie vier. De stolpen met de meeste punten komen in categorie een, de rest in twee of drie. Zo lijkt de ene stolp meer behoudwaardig dan de andere en dat kan onbedoelde, negatieve effecten hebben voor zowel het gehele stolpenbestand als voor individuele eigenaren.

Behoud van stolpen

Verder worden de eigenaren, als rentmeesters van dit erfgoed, onvoldoende betrokken bij het maken van de waarderingskaart. Samen met de provincie en Mooi Noord-Holland zoekt de Boerderijenstichting als onafhankelijke partij naar de beste strategie om het gehele stolpenbestand te behouden. Vindt u het behoud van stolpen belangrijk? Wordt dan ‘Vriend van de Stolp’ voor slechts € 22,50 per jaar en kijk daarvoor op: www.boerderijenstichting.nl.


4. Jonge stolpeigenaren in Hoogwoud bezig met renovatie van hun stolp.
1. NRF directeur Jan-Kees Dosker reikt Erfgoedcompliment uit aan Peter van Zutphen voorzitter BSNH.
Een stolp zoals hij eruit moet zien.