Houd de ouderen in het oog.
Houd de ouderen in het oog. (Foto: LSOphoto)

Eenzaamheid ouderen door corona

REGIO - Eenzaamheid is een probleem van alle leeftijden, maar speelt met name onder ouderen. Maatschappelijk hulpverleners zien door corona de eenzaamheidsproblematiek verergeren. Inwoners van Noord-Holland kunnen voor vragen rondom eenzaamheid, rouw, verlies of scheiding terecht bij het Centrum voor Levensvragen (CvL) voor erkende begeleiding.

Van de Nederlandse bevolking geeft 43% aan eenzaam te zijn. Hiervan voelt 10% zich ernstig of zeer ernstig alleen. Het percentage eenzamen neemt toe met het ouder worden. Van de 85-plussers voelt bijna 63% zich eenzaam.

Teresa Takken is geestelijk verzorger verbonden aan het CvL. Nu het aantal besmettingen weer flink oploopt en de corona-maatregelen aangescherpt zijn, merkt ze dat ouderen opzien tegen de mogelijke beperkingen. Theresa: “Geen bezoek van kinderen, de kleinkinderen niet meer knuffelen; de eenzaamheid van de eerste lock-down was heftig. De verpleging heeft het te druk voor een langer praatje en veel ouderen krijgen geen bezoek van een geestelijk verzorger. Mensen van in de negentig zeggen letterlijk tegen mij: “Alsjeblieft, niet weer op slot in mijn kamer!” Ze willen hun laatste dagen in vrijheid kunnen leven.”

Ook Marjo van Bergen is geestelijk verzorger bij het CvL en ziet dat corona eenzaamheid verergert. Marjo: "Bij veel problemen zoals rouw, verlies of scheiding speelt eenzaamheid een rol. Corona versterkt deze problemen. De gevoelens van eenzaamheid bij bijvoorbeeld terminale patiënten of mensen die in de rouw zijn, worden in deze periode zwaarder.”


Geestelijke verzorging is in deze tijd cruciaal, al melden de mensen zich minder om niet tot last te zijn. Wie hulp nodig heeft, kan zich wenden tot www.centrumlevensvragen.nl.