Kinderen worden goed begeleid op Het Koggeschip in Medemblik.
Kinderen worden goed begeleid op Het Koggeschip in Medemblik. (Foto: LIGHTFIELD STUDIOS - stock.adobe)

Het Koggeschip krijgt pluim van onderwijsinspectie

MEDEMBLIK – Basisschool Het Koggeschip begeleidt de leerlingen goed en werkt zo dagelijks aan hun leerprestaties. Dat vindt niet alleen directeur Beppie Keijzer, maar ook de onderwijsinspectie. De school aan de Koggenlaan in Medemblik is beoordeeld en krijgt een dikke pluim voor de onderwijskwaliteit.

Basisschool Het Koggeschip: goede begeleiding en fijne sfeer

“We zijn dagelijks bezig met onderwijskwaliteit en leerresultaten van de leerlingen”, vertelt Keijzer. “We doen echt gigantisch ons best om ze goed te begeleiden bijvoorbeeld. Daar zijn we sterk in als team. En we verbeteren dingen als dat nodig is. Onlangs hebben we bijvoorbeeld een nieuwe methode ingezet voor groep 1 tot en met 5: Logo 3000. Deze methode vergroot de woordenschat van kinderen. Dat is handig in de onderbouw en ze profiteren ervan in de bovenbouw en later op de middelbare school. Juist bij een eindtoets is woordenschat bijvoorbeeld heel belangrijk.”

Schoolklimaat dik in orde

De Inspectie van het Onderwijs beoordeelde de school ook op het schoolklimaat. Ook dit is dik in orde op Het Koggeschip. “We leren kinderen vaardigheden die ze de rest van hun leven nodig hebben. Samenwerken bijvoorbeeld. Maar ook verantwoordelijkheid. We hebben bijvoorbeeld een ruime hal waar kinderen – als ze dat willen – zelfstandig kunnen werken. Ze mogen zelf kiezen of ze hiervan gebruik maken, dat zorgt voor zelfbewustzijn en eigenaarschap. Ze gaan een commitment aan dat ze in de hal rustig werken en niet tot last zijn voor andere groepen. Ze krijgen die verantwoordelijkheid.”

Basis

Het Koggeschip maakt onderdeel uit van Stichting Kopwerk. Het bestuur kreeg van de Inspectie van het Onderwijs op kwaliteitsonderdelen een ‘goed’ in plaats van een ‘voldoende’. Het gaat dan vooral om kwaliteitszorg en kwaliteitscultuur. “Onderwijskwaliteit is bij ons topprioriteit’’, legt Jan Bot voorzitter van het College van Bestuur uit. “We willen dat onze 2.500 leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen en daarvoor is goed onderwijs van groot belang. In onze strategisch koers hebben we Vijf Grote Doelen verwoord met elkaar. Niet voor niets staat onderwijskwaliteit op nummer 1. Dat is de basis van alles.”

Ouders van de leerlingen kregen ook dit bericht onder ogen en reageerden: "Het Koggeschip heeft recentelijk een hele goede beoordeling gehad van de schoolinspectie. Helaas vind ik dit als ouder niet volledig terecht. Zo lijkt de directrice naar mijn menig, haar betrekking en vaardigheden tot communicatie naar ouders te weinig in te zetten. Ze lijkt daar eerder voor weg te lopen dan dat ze actie neemt voor het oplossen van problemen. Sommige kinderen hebben wat meer aandacht nodig, mijn gevoel hierbij is dat ze deze niet altijd krijgen. Eén van de redenen waarom wij voor Het Koggeschip kozen, vanwege kleinere klassen. Nu valt het mij op dat er snel de makkelijke weg gekozen word. Ook verschillende culturen zitten op deze school, naar mijn eerste beleving niets mis mee. Totdat leerlingen in een andere taal worden uitgescholden en uitgelachen door andere kinderen. Wanneer ik uiteindelijk de schoolleiding hierop aanspreek, worden er dingen beloofd die niet waargemaakt worden. Helaas gaat het door de corona-maatregelen, de laatste tijd anders dan normaal. In sommige klassen krijgen ouders veel informatie, maar in anderen moet je uit je kind krijgen waar ze mee bezig zijn."

Een reactie van een andere ouder: "Ik kan mij wel vinden in het oordeel van de onderwijsinspectie. Ik feliciteer hierbij dan ook de school en de leiding. Ik heb wel het idee dat mijn kind op zijn plek zit. Hij doet goed mee met zijn klasgenootjes, ik denk dat hij het ook leuk op school heeft en de interactie met zijn juf is goed. In de lessen pikt hij goed de dingen op, dus het onderwijs zit volgens mij wel goed. Ik krijg in elk geval elke dag een blij kind thuis. Ik ga ervan uit dat de komende jaren dat hij nog op school zit, goed gaan.


De namen van de ouders zijn bij de redactie bekend. Ze willen liever anoniem blijven in verband met eventuele praatjes op school.

Het Koggeschip in Medemblik kreeg pluim van de onderwijsinspectie.
Het Koggeschip in Medemblik.