Afbeelding
(Foto: Beeldbank Westfries Archief)

Radarpeilstation Hering

Het West-Friese dorpje Opperdoes krijgt in het voorjaar van 1941 buren. Achter de dijk, in de Wieringermeer, strijkt een eenheid van de Luftwaffe neer en de bemanningsleden bouwen daar het radarpeilstation Hering.

Luftwaffe peilt prooi

Het station omvat drie onderdelen: één dat over een afstand van 120 kilometer vliegtuigen ziet naderen, één dat een prooi peilt en het derde dat contact onderhoudt met de jager: een Me 110 van het vliegveld Bergen.

Opperdoezer Ronde blijven telen

De stelling, inclusief een aantal bunkers, omvat zo'n vijf hectare vruchtbare zavelgrond, waarop de Opperdoezer Ronde mag worden geteeld. Een wonder: de Opperdoezer tuinders mogen binnen de stelling de befaamde aardappel blijven telen. Alleen rond de apparatuur is het verboden terrein. De dorpelingen hebben die Duitsers de Opperdoezer leren eten.

Hering wordt ontmanteld

Het vliegveld Bergen wordt najaar 1944 ontruimd. De apparatuur van Hering wordt mee terug genomen. Bij de bevrijding steken alleen de bunkers nog boven water uit. Wat Hering was is nu de toegedekte HVC-vuilstort. Er groeien geen Opperdoezer Rondes meer.


Bron: westfriesekaart.nl.