Afbeelding
(Foto: Beeldbank Westfries Archief)

Verzetsstrijder gedood in Midwoud

Een Amerikaans oorlogsvliegtuig stortte 20 januari 1945 om 10.45 uur neer in Midwoud. Piloot Cecil Kenneth Belton overleefde als enige bemanningslid de crash, maar was gewond aan zijn hoofd. De plaatselijke huisarts dokter Mulder werd erbij geroepen en deze verzorgde de wond van de piloot. Hierna kon Belton met behulp van het lokale verzet ontsnappen. Maar was het verraad actief geweest en op 17 februari gingen Duitse militairen uit Medemblik naar Oostwoud. Belton moest worden gevonden. Ook de dokter liep gevaar, daarom werd de knokploeg uit Spanbroek om hulp gevraagd.

In de buurt van de lagere school stuitte de knokploeg op een legerauto met Duitsers. De vier werden aangehouden en moesten zich legitimeren. Waarschijnlijk door paniek haalde één van hen een pistool in plaats van zijn 'Ausweis' uit zijn broekzak en schoot de officier neer. Er volgde een vuurgevecht en op de Broerdijk werd Jan Roosje (Hensbroek, 26 februari 1915), één van de vier leden van de knokploeg, door een Duitse kogel dodelijk getroffen. De overige mannen van de knokpoeg wisten te ontkomen.

Ter nagedachtenis werd er kort na de oorlog een paaltje met naamsvermelding op de overlijdensplek geplaatst. Een door kunstenaar Baldi Dekker gemaakt monument werd 4 mei 2005 onthuld door burgemeester IJsselmuiden in aanwezigheid van familie van Jan Roosje.

Bron: Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud, Stichting Historisch Spanbroek-Opmeer/westfriesekaart.nl.