Af en toe een frisse neus halen op het plein.
Af en toe een frisse neus halen op het plein. (Foto: Shutterstock)

Er voor elkaar zijn in bijzondere tijd

REGIO - Iedereen doet ontzettend zijn best om klaar te staan voor alle mensen die hulp nodig hebben tijdens deze coronacrisis. De verbinding tussen jong en ouder is merkbaar, concerten worden gegeven in tuinen van verzorgingshuizen, boodschappen worden gehaald voor de mensen die alleen zijn en kinderen worden opgevangen als ouders met vitale beroepen naar hun werk gaan.

De saamhorigheid is voelbaar en dat moet iedereen nog even vasthouden. Minister-president Mark Rutte kondigde afgelopen dinsdag aan dat de basisregels hetzelfde blijven; 1,5 meter afstand houden, zoveel mogelijk thuis blijven, thuis werken, wie verkouden is thuis blijven en heeft iemand koorts of is benauwd, dan moet het hele gezin thuis blijven. Dat klinkt voor de meeste mensen logisch in de oren. Als iedereen massaal de straat weer opgaat is de kans op besmetting, en daardoor een tweede golf, zeer waarschijnlijk. Zoals Rutte zegt: "Voorzichtigheid nu is beter dan spijt achteraf". Deze regels gelden sowieso tot 20 mei.

Veranderingen

Door onderzoek is gebleken dat het coronavirus minder vat heeft op jonge kinderen. Ze geven het virus vaak niet door en de meesten worden er ook minder ziek van. Daarom is besloten dat de kinderopvang tot 4 jaar vanaf 11 mei weer de hele dag open kan. De basisscholen mogen de kinderen weer toelaten, maar het schoolbestuur moet in de voorwaarden zelf een weg vinden. Gaan kinderen halve of hele dagen om en om. Kinderen tot 12 jaar mogen weer buiten sporten in teamverband, geen competitie. De jeugd tot 18 jaar moet tijdens hun sport de 1,5 meter bewaken.

De regels zijn wat soepeler, maar houd in gedachten dat deze crisis nog niet voorbij is. Rutte zegt: Hou vol, help elkaar op een verantwoorde manier. Misschien worden de regels na 20 mei weer versoepeld.