De regels voor een uitvaart zijn nog niet versoepeld.
De regels voor een uitvaart zijn nog niet versoepeld. (Foto: Pixabay)

Uitvaartverzorger kijkt wat wel kan

REGIO - De versoepeling van regels door het kabinet zijn minimaal voor volwassenen. Maar zij hebben een volgroeid brein waarmee logisch kan worden nagedacht. Mark Rutte hoopt dat de mensen dat gezonde verstand gebruiken om de regels te blijven naleven in deze 1,5 meter maatschappij.

Individueel sporten mag weer, maar met 1,5 meter ertussen. Het sporten in teamverband voor volwassenen is uitgesloten. Dat geldt ook voor samenscholing en dat betekent weer dat alle evenementen zijn afgelast tot 1 september, ook betaald voetbal.

Regels uitvaart

De regels van een uitvaart zijn nog steeds hetzelfde. Wat houden die dan in? De uitvaartverzorger weet wat niet mag, maar zoekt in overleg met de nabestaanden de mogelijkheden van wat juist nu wel kan.

Bij een uitvaart mogen maximaal dertig personen bij elkaar zijn onder de voorwaarde dat er 1,5 meter afstand tot elkaar wordt gehouden en alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen. Het aantal van dertig is inclusief het uitvaartpersoneel.

Kan er een erehaag van mensen gemaakt worden richting begraafplaats? Daar zijn wel voorwaarden aan verbonden. Ja, het mag, maar een erehaag mag uit maximaal honderd mensen en acht volgauto’s bestaan. Als er meer personen worden verwacht moet ontheffing worden verleend. Neem in dat geval contact op met de gemeente. Per geval wordt dan bekeken wat de mogelijkheden zijn.

Na het overlijden zal een een begrafenis of crematie na 36 uur en uiterlijk op de zesde werkdag plaatsvinden. Het kan later. De burgemeester van de gemeente waar het lichaam van de overledene zich bevindt, kan een ander termijn vaststellen. Dat doet hij in overleg met een arts.

Meer informatie is te vinden op www.rijksoverheid.nl.