Gerda Bekema
Gerda Bekema (Foto: aangeleverd)

'Belangrijk om goed afscheid te nemen'

MEDEMBLIK - "Uitvaartverzorging en afscheid moeten nemen in deze periode van corona, is voor zowel de naaste familie alsook voor iedereen die hierbij betrokken is, een heel beladen periode", laat uitvaartverzorgster Gerda Bekema uit Middenmeer weten.

"De periode voor het overlijden is nu anders. Geen of heel beperkt bezoek van naasten, zelfs de laatste dagen van het leven met omgangsregels bij elkaar zijn. Soms hartverscheurend om dit bij families aan te horen. Kleinkinderen waar opa of oma zo trots op was, die geen laatste moment samen doorbrengen. Dat laat de nodige indruk bij familieleden achter.

Goed afscheid nemen is belangrijk voor de verwerking van het gemis van een dierbare. Corona (of verdacht hiervan) geeft een beladen gevoel. Echt indringend wat dat met de emoties van nabestaanden doet.

Uitvaartverzorging nu is dealen met de mogelijkheden en de voorschriften. Op dit moment is er beperkt mogelijkheid tot afscheid nemen wanneer dat gewenst is, op afspraak. Die 1,5 meter afstand van elkaar, juist nu die knuffel zo hard nodig is of die emotie delen met een persoonlijke omhelzing. Zo moeilijk die afstand. Het doet mij pijn om te weten hoe de familie het graag zou willen en hoe moeilijk het nu is om steeds met de huidige regels geconfronteerd te worden. Dat is iets wat wij als uitvaartverzorgers persoonlijk als moeilijk ervaren. We willen de uitvaartverzorging met hart en gevoel doen, niet met een papier met regels in de hand.

In mijn 24 jaar uitvaartzorg in de Wieringermeer, maar ook in Medemblik met Trudy de Lange en Ellen Groot, en met Carla Basjes in Opperdoes en omgeving, was ik betrokken in verschillende omstandigheden van afscheid nemen. Daarbij was een arm op de schouder van een familielid mogelijk… of een omhelzing. Het missen van dat menselijke contact maakt het afscheid nemen in deze tijd zo moeilijk. Begrip hebben voor alle omstandigheden waar de zorg, de betrokken families en uitvaartzorg met elkaar een passend afscheid verzorgen met elkaar.

Ik wens dat iedereen die, in deze bijzondere tijd, afscheid neemt van een dierbare veel kracht toe. Dat mooie herinneringen aan diegene die gemist wordt, uiteindelijk de kracht geven om met het verlies verder te kunnen."

Gerda Bekema-Brattinga,

uitvaartverzorging.