75 jaar na de bevrijding

Na de oorlog waren er in Wervershoof op 7 mei 1945 47 mannen die op de ‘loonlijst’ stonden van de KP. En werden er diverse ‘foute’ mensen opgepakt door deze organisatie, oftewel de landelijke knokploeg. De Duitsers waren niet zachtzinnig tijdens de razzia’s en ondervragingen, maar de KP heeft zijn sporen daarin ook gebruikt.

Kortgeleden was ik in het Nationaal Archief in Den Haag en mocht de dossiers inzien over de ‘verraders’ van Wervershoof van het bijzonder gerechtshof in Amsterdam. Drie zittingen werden gehouden, op 12 mei, 9 juni en 10 december 1948. Ik heb alle getuigenverslagen gelezen en aantekeningen gemaakt. Dit waren er best veel.

En alle getuigen verklaarden aan het eind van hun getuigenis/betoog tegenover de rechter: "Ik heb het van horen zeggen dat ze met de Duitsers samenwerkten, het zullen wel verraders zijn. Of een enkel. Meer weet ik niet te vertellen of toe te voegen".

Ze werkten met de Duitsers samen, daarom zullen het ook wel verraders zijn!

Waar het in het dossier om ging, is dat deze twee personen op 24 december 1948 zijn vrijgesproken van rechtsvervolging aangaande beschuldiging van het verraad van de verzetsrijders in Wervershoof! Uit de dossiers blijkt verder dat er één persoon is verraden door iemand uit de eigen verzetsgroep. Voordat er iets concreets gepubliceerd wordt, doe ik eerst grondig onderzoek, want laster en kwaadsprekerij is niet mijn manier van doen.

Beiden zijn overigens wel gestraft vanwege de omgang met de Duitse bezetter, maar niet veroordeeld.

En wie het dossier wil inzien, moet daarvoor een verzoek indienen, of wachten tot 2025. Daarna wordt het openbaar. Inventarisnummer is NR-64222.


Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.