ZZWW wil meedenken met Regiovisie Noord Holland Noord.
ZZWW wil meedenken met Regiovisie Noord Holland Noord. (Foto: Adobe Stock / Mangostar)

ZZWW wil aan vergadertafel regiovisie Noord Holland Noord

REGIO - Het bestuur van stichting Zorg Zoals de Westfries het Wil (ZZWW) stuurde onlangs een brief naar de Raad van bestuur van VGZ. Dit is een verzoek tot deelname aan de Regiovisie Noord Holland Noord.

In de brief staat: Zorg Zoals de Westfries het Wil wil meedoen bij de vorming en uitvoering van de regiovisie op de zorg in West-Friesland. De stem van de inwoner ontbreekt bij de vorming daarvan. ZZWW ziet dit graag anders, omdat de input van de inwoners randvoorwaardelijk is voor een goede en gedragen visie. ZZWW is een burgerinitiatief dat streeft naar goede gezondheidszorg in West-Friesland, ingericht naar wensen en behoeften van de inwoners. Zij vertegenwoordigt alle belangen en niet van enkel één zorgvrager, instelling of zorgketen en ziet daarom een grote toegevoegde waarde bij de vorming en draagvlak van de regiovisie als ZZWW betrokken wordt door VGZ en de stakeholders.

Veranderingen in de zorg

In Nederland wordt iedereen steeds ouder en blijft langer vitaal. Dankzij de wetenschap en veel deskundigheid vanuit de zorg is Nederland in staat om meer ziektes te behandelen. Dat is mooi, maar tegelijkertijd maken veel mensen zich zorgen over de toekomst van de zorg, onder meer door personeelstekort. Blijft de zorg wel beschikbaar en betaalbaar? En wat over de kwaliteit? Houden wij wel goede zorg? Veel organisaties, waaronder ook het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), de Raad voor de Volksgezondheid (RVS) en bijvoorbeeld zorgverzekeraars zijn met deze vragen bezig. Er wordt gesproken over noodzakelijke veranderingen, over andere manieren van denken en werken. En over preventie, over het centraal stellen van het dagelijks functioneren van de mens, over domeinoverstijgend samenwerken en over het verplaatsen en vervangen van zorg door bijvoorbeeld slimmer zorg en e-health.

Stem inwoners ontbreekt

Een ander zorglandschap is noodzakelijk, maar dit kan niet worden vormgegeven zonder de betrokkenheid van degenen om wie het gaat: de inwoners. En de gestelde vragen kun je niet beantwoorden zonder de input en het draagvlak van hen.

Regiobeelden

Vanuit het Rijk wordt gepleit voor het vormen van regionale visies en plannen voor dit andere zorglandschap. Ook VGZ werkt aan betere zorg voor de patiënt tegen lagere kosten. Hiertoe werkt VGZ samen met gemeenten en zorgaanbieders in verschillende regionale leertuinen om wachttijden te verkorten, het tekort aan personeel en/of hiaten in het zorgaanbod aan te pakken over de grenzen van zorg en welzijn heen. Om dit te doen, geeft VGZ aan inzicht in de huidige en toekomstige regionale ontwikkelingen op het gebied van gezondheid nodig te hebben. Om dit te krijgen zijn zeven regiobeelden gemaakt, waaronder de regio Noord-Holland Noord. Los van het feit dat deze indeling een (te) grote schaal heeft en al drie regio’s met grote verschillen in zich verenigt, is bij de totstandkoming van de regiobeelden geen gebruik gemaakt van de input van inwoners.

ZZWW

ZZWW wil een gezond en vitaal West-Friesland door zorg te organiseren naar de wensen en behoeften van de inwoners. Vanuit deze missie werkt ZZWW aan het vraaggericht vormgeven van zorg door burgers hierbij te betrekken en inspraak te geven, brengt de wensen en belangen met betrekking tot zorg van de inwoners in kaart en in samenspraak met andere partijen organiseren zij zorg zoals de West-Fries het wil. ZZWW is een prachtig vehikel voor het organiseren van de gemeentelijke burgerparticipatie. Zonder stem van de inwoners lukt het nooit om de doelstelling van goede, betaalbare en beschikbare zorg te realiseren. Burgerparticipatie is alleen niet gratis. Het goed informeren en organiseren van de stem van de inwoner kost tijd en geld.

Gesprekspartner

VGZ gaat op basis van het geschetste regiobeeld met gemeenten, aanbieders en cliëntenorganisaties in gesprek. Het doel hiervan is om te komen tot gezamenlijk gedeelde knelpunten, een plan van aanpak voor verbetering in de regio en een samenwerkingsagenda. ZZWW ziet graag dat zij onderdeel wordt van deze besprekingen. Juist om te komen tot zorgaanbod over de grenzen van welzijn en zorg heen, is het belangrijk om een partij aan tafel te hebben die dit kan verwoorden, die spreekt vanuit het perspectief van de mensen om wie het gaat. ZZWW is geen cliëntenorganisatie en wordt niet ingekaderd door organisatiegrenzen. ZZWW werkt juist over de schotten heen: domeinoverstijgend en in samenhang.