Jack is trots op zijn prijs.
Jack is trots op zijn prijs. (Foto: aangeleverd)

Finnzeilers vinden Brakeboer de beste

MEDEMBLIK – De wereldkampioenschappen voor de Olympische Finnklasse werden in 1963 voor het eerst bij Medemblik verzeild. Vanaf dat moment is café Brakeboer, aan de Oosterhaven, hét clubhuis van de Finnzeilers.

Chrisk Frijdal, voorzitter van de Finn Club Holland: "De basis is gelegd door Cor Brakeboer in de tijd dat we nog bij de visafslag te water gingen. Het was een krachtinspanning om de boten daar uit het water te krijgen, maar dat werd ruimschoots gecompenseerd door de geweldige ambiance op de kade. Na de wedstrijden, samen op het bankje voor ome Cor, met een biertje napraten over de prestaties van die dag. En als je dan wegging steevast de waarschuwing van ome Cor: kijk je uit voor de tram!".

"In de voorbije jaren is er veel veranderd bij café Brakeboer zonder de geweldige sfeer aan te tasten. Sinds Jack het roer overnam, slapen we er niet meer, dat is jammer natuurlijk. Maar waar we vroeger 'genoegen' moesten nemen met de wereldberoemde gehaktballen van moeder Gree, is er nu een echte menukaart. Jack is een geweldige kok. De biefstuk met champignons en ui zijn werkelijk perfect. Daar kan menig restaurant van naam niet aan tippen. Natuurlijk staat er nog veel meer op de kaart, maar de biefstuk is voor de echte Finnzeiler toch wel veruit favoriet", vertelt Chris Frijdal.

Na al die jaren van waanzinnige gastvrijheid vond de Finn Club Holland het tijd om Jack in het zonnetje te zetten door café Brakeboer uit te roepen tot het beste café van Nederland. Die titel wordt hem sowieso toebedeeld door alle Finnzeilers uit binnen- en buitenland, "maar ik weet dat ook zeilers uit andere klassen het hartgrondig met de mannen uit de Finn eens zijn", besluit Frijdal.

Het Finn kampioenschap wordt dit jaar weer gehouden in Medemblik. Deelnemers genieten op 18 september weer van de traditionele Finnborrel bij Jack. Iets waar de zeilers altijd naar uitkijken.

Bron: Medemblik Actueel.