Eet roggebrood omdat het gezond is

Eet jij roggebrood alleen bij een kom erwtensoep of helemaal niet? Dan wordt het tijd weer eens een pakje te kopen. Want er zijn heel veel redenen waarom je roggebrood zou eten.


Om te beginnen is het heel gezond. Roggebrood is volkoren, waardoor het al gezonder is, maar variatie in het eten van verschillende granen draagt daar ook aan bij.

De smaak van roggebrood is echt compleet anders dan tarwebrood. Het is namelijk gemaakt van overwegend roggemeel.


Het hele donkere Fries roggebrood is gemaakt van hele roggekorrels, dus echt volkoren en door de lange baktijd is het een beetje zoetig van smaak

Het Limburgs, Brabants, Gelders roggebrood is wat lichter van kleur en heeft vaak een wat zuurdere smaak, omdat veelal zuurdesem als rijsmiddel wordt gebruikt. U kent de smaak wel van dat Duitse brood.


Omdat roggebrood zo lang gebakken wordt, is het veel langer houdbaar dan tarwebrood. Het gaat niet zo snel schimmelen. Handig dus als je altijd iets van brood op voorraad wilt hebben, bijvoorbeeld in je vakantie. Wel in de koelkast bewaren als het pakje eenmaal aangebroken is.

Aan de lijn

Doe je aan de lijn, dan is een sneetje roggebrood in plaats van gewoon brood een prima optie. Veel vezels, waardoor je eerder een gevoel van verzadiging krijgt en het langer duurt voor je weer honger (trek) krijgt.


Volkoren granen leveren altijd veel mineralen. Ook roggebrood bevat onder andere kalium, magnesium, zink en selenium. Vooral het gehalte aan ijzer is hoog: één plakje Fries roggebrood levert je al 10% van wat je op een dag aan ijzer nodig hebt.


Eet gezond en smakelijk

siem.zeilemaker@me.com