Een lange rij auto's in Medemblik. Veel mensen maakte gretig gebruik van gratis af te halen perenbomen.
Een lange rij auto's in Medemblik. Veel mensen maakte gretig gebruik van gratis af te halen perenbomen. (Foto: Hans Nipshagen)

Gekkenhuis bij perenbomenactie van gemeente Medemblik

REGIO - Op drie locaties in de gemeente Medemblik werden zaterdag 22 augustus in totaal vierduizend Conference perenbomen weggegeven aan inwoners van de gemeente Medemblik. In Andijk gebeurde dat op het terrein van Kwantes GroenVerzorging, in Medemblik op het terrein van de Harddraverijvereniging Prins Hendrik en in Wognum op de Gemeentewerf, daar nam GroenLinks Medemblik het voortouw.

De stichting MeerBomenNu startte vorige week de actie: Geef 4.000 Perenbomen weg!. Daarmee beoogde de stichting de redding van 150.000 fruitbomen die anders werden vernietigd, omdat ze onverkoopbaar waren vanwege de coronacrisis. Fruitboomkwekers zagen zich genoodzaakt de bomen voor vernietiging aan te bieden, maar toen kwam MeerBomenNu in beeld. Toen het bericht op social media verscheen was dit aanleiding voor Gerrit van Keulen van Dorpsraad Andijk om de Gemeente Medemblik hiervan in kennis te stellen. Met de vraag of de gemeente de bomen wilde weggeven aan haar inwoners. Het zou ‘maar’ 700 euro kosten voor de logistiek. De gemeente ging akkoord, maar had geen tijd voor de organisatie. Verslaggever Martijn Mak benaderde Gerrit en hij nam de uitdaging aan om binnen drie dagen de actie op touw te zetten. “Dat lukte door de medewerking van Frans Kwantes, Hans Nipshagen, George van Keulen en Bart Huisman. Zij stelden de terreinen beschikbaar én mobiliseerde tientallen vrijwilligers.

"We hoorden vrijdag 21 augustus op het nieuws dat dezelfde actie in het noorden van het land lange files veroorzaakten", vertelt Gerrit, "veel mensen wilden een gratis perenboompje. We hielden er rekening mee dat in de gemeente Medemblik hetzelfde zou gebeuren. Na vertraging van de aflevering van de boompjes, stonden honderden mensen aan de poorten in de drie kernen. Er ontstonden files in Andijk en Medemblik, waardoor het verkeer muurvast zat. Verkeersregelaars regelde het verkeer! Een gekkenhuis!”

Met man en macht werden klanten bediend en kreeg iedereen twee boompjes. “Alle vrijwilligers hebben letterlijk bergen met bomen verzet en dat allemaal coronaproof! Een geweldige prestatie! We zijn ze veel dank verschuldigd voor hun tomeloze inzet. Binnen een paar uur waren de boompjes weg. Allemaal uitstekend georganiseerd door George, Bart, Hans en Frans. En dank aan alle bedrijven die de actie steunden.” Hans Nipshagen vult aan: “Volgens mij is dit de eerste keer dat de kernen van Medemblik echt iets samen deden. Dat je dan vanuit het niets mensen treft, die ondanks dat ze elkaar helemaal niet kennen, weten te communiceren, snel weten te acteren en allen regelcapaciteiten hebben. Dat vind ik uniek!”