Biedt het tweede datacenter in Middenmeer meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking?
Biedt het tweede datacenter in Middenmeer meer werkgelegenheid voor de lokale bevolking? (Foto: Theo Annes)

'Veel beloofd, maar blijkt luchtbel'

LAMBERTSCHAAG - De plannen van het nieuwe datacenter in Middenmeer houdt de gemoederen alweer een tijdje bezig. Met ongeloof houden de inwoners van de gemeente Medemblik het nieuws in de gaten.

Provincie vraagt gemeente Hollands Kroon: pas plannen datacenters aan

De provincie Noord-Holland vindt dat de plannen voor de uitbreiding van datacenters in Hollands Kroon aangepast moeten worden. Gedeputeerde Staten (GS) hebben de gemeente daarom een officiële reactie gestuurd op het daarvoor opgestelde bestemmingsplan voor uitbreiding Agriport A7, deelgebied 1b, Venster West.

Afhankelijk

Steeds meer bedrijven zijn in meer of mindere mate afhankelijk van datacenters. Daarmee is deze sector uitermate belangrijk voor de economie. De provincie ziet graag dat afspraken over de bouw van of uitbreiding van datacentra tussen de verschillende regio’s gemaakt worden, gezien de bovenregionale functie van datacenters. Deze zijn in die zin uniek en wijken af van reguliere bedrijventerreinen.


Ook zijn er onderwerpen waar geen of weinig aandacht aan is besteed in het bestemmingsplan, terwijl dit conform de provinciale verordening wel moet. Zo waren en blijven er vragen over de inpassing van de bouw van datacenters in het landschap. Daarnaast blijft in het ontwerpbestemmingplan onduidelijk hoe het verkeer van dit plan op een verantwoorde wijze kan worden afgewikkeld.

Veel energie

Datacenters gebruiken veel energie en leggen daarmee veel druk op het elektriciteitsnetwerk. Maar ze leveren ook restwarmte, dat gebruikt kan worden in de glastuinbouw of om gebouwen te verwarmen. In dit geval is nog onduidelijk hoe dit wordt meegenomen en wat dit betekent voor de netbelasting. Deze onduidelijkheid geldt ook wat betreft het gebruik van koelwater.

De provincie heeft over deze punten overleg gehad met de gemeente. Vervolgens heeft de gemeente aanpassingen gedaan, maar naar de mening van Gedeputeerde Staten zijn de door de provincie gedane suggesties niet of onvoldoende verwerkt in het ontwerpbestemmingsplan. Daarom heeft Gedeputeerde Staten nu een zienswijze (pdf, 381 kB) ingediend op het plan, dat ingaat op bovengenoemde punten.

Gedeputeerde Staten wacht de reactie van de gemeente Hollands Kroon op de ingediende zienswijze af.

Werkgelegenheid

Veel gemeenten moeten alles uit de kast halen om duurzaam te zijn. Dat lijkt in het geval van Hollands Kroon niet op te gaan. "Toen de eerste berichtgevingen van het eerste datacenter naar buiten kwamen, was dat heel hoopvol voor de inwoners van de omliggende dorpen. Het zou immers werkgelegenheid geven. Maar voor zover ik weet, werken er niet heel veel lokale mensen, maar meer van buitenaf", geeft Tiny Tensen uit Lambertschaag aan.

Luchtbel

Ook zou de restwarmte van de Microsoft datacenter worden opgevangen om de kassen te verwarmen. "Volgens mij is dat ook niet het geval. Dit plan is van tafel geveegd, omdat het kostenplaatje niet van de grond kwam. Niet erg duurzaam dus. En hoe zit het met het tweede datacenter. Natuurlijk zijn er wetten waar Hollands Kroon zich aan moet houden, maar zo'n gigant als Microsoft lijkt alles wel voor elkaar te krijgen. Natuurlijk levert het de gemeente genoeg op. Hopelijk worden de beloftes die nu worden gedaan, zoals werkgelegenheid en duurzaamheid, nu wel waargemaakt en is het geen luchtbel net als vorige keer."