Jongeren zitten weer vaker thuis zonder werk.
Jongeren zitten weer vaker thuis zonder werk. (Foto: Pexels)

Stijging WW vooral onder jongeren sterk

REGIO - Het UWV zag het aantal WW-uitkeringen in november jl. landelijk dalen met 0,7%. Vooral in de sectoren horeca en vervoer en logistiek nam het aantal WW-uitkeringen in Noord-Holland sterker toe dan landelijk. Aan jongeren tot 27 jaar verstrekte UWV zelfs bijna de helft meer uitkeringen dan vorig jaar.

Veel jongeren hebben een (bij)baan in de horeca of detailhandel en werken vaak als oproepkracht of met een tijdelijk contract. Het waren vooral jongeren die hun werk verloren bij de beperkende coronamaatregelen in maart, toen de horeca de deuren sloot en kledingwinkels hun klandizie terug zagen lopen. Jongeren die hun baan verliezen, maar voldoende arbeidsverleden hebben, komen in aanmerking voor een WW-uitkering. Omdat hun arbeidsverleden meestal beperkt is, is hun WW-uitkering vaak van korte duur.

Zeker niet alle sectoren hebben te maken met teruglopende werkgelegenheid. De arbeidsmarkt biedt ook nu nog kansen. UWV heeft een overzicht gepubliceerd van 182 beroepen die eind 2020 redelijke tot goede kansen bieden op werk. Dit overzicht bevat veel beroepen op alle niveaus in de techniek. Op lager beroepsniveau gaat het onder meer om heiers, oppermannen en verf- en lakspuiters. Op middelbaarniveau zijn goede kansen voor bouwvakkers en monteurs, maar ook voor lassers en productieplanners. Op hoger niveau zijn er goede kansen voor bijvoorbeeld projectleiders grond-, weg- en waterbouw, werkvoorbereiders en telecomengineers. Ook de zorg biedt goede baankansen op alle niveaus.

Naast deze meer voor de hand liggende sectoren, zijn ook werkgevers in andere richtingen op zoek naar personeel. Dat geldt onder andere voor agrarische beroepen, klantmanagers bij de overheid, commercieel medewerkers klantcontact en docenten in verschillende richtingen.

Meer informatie over de arbeidsmarkt, kijk op www.werk.nl.