De kwaliteit van het land wordt verbeterd.
De kwaliteit van het land wordt verbeterd. (Foto: aangeleverd)

W.N. Kramer wil graag jubileum vieren

BURGERBRUG - Kramer Trekkers vindt dat 2020 een jaar is met veel positieve ontwikkelingen in de agrarische sector ondanks alle beperkingen. Dit jaar is bijvoorbeeld het project Boeren Bodem Bollenteler gelanceerd, een initiatief van het bedrijf.

Dit unieke project startte afgelopen jaar in acht bedrijven. Het doel is om zonder glyfosaat het grasland te bestrijden, voordat de tulpen op dit perceel worden geplant door de bollenteler. Met als resultaat dat de kwaliteit van de bodem aanzienlijk wordt verbeterd. De bollenteler huurt grasland van de veehouder. De verwachting is dat de glyfosaat op termijn komt te vervallen en dan moet men toch weten hoe het grasgewas bestreden wordt. En wel op een manier dat beter is voor het milieu, waardoor er een bijdrage wordt geleverd aan de kwaliteit van de bodem. Bodemmonsters zijn genomen en profielkuilen zijn gegraven en geanalyseerd. Nadat de bollen volgend jaar juni worden gerooid, worden deze met elkaar worden vergeleken (met en zonder glyfosaat) en krijgt de veehouder de kans om de bodem te verbeteren door onder meer kruidenrijk en diverse grasgewas te telen. Aan het einde van het tweede jaar worden weer bodemmonsters genomen om te zien wat de resultaten zijn. Naast de bedrijven die aan dit project meedoen, ondersteunen Loonbedrijf Blankendaal, Fitness voor Land en Plant, Teeladviseurs Green Balance en Team Ecosys, Cono Kaasmakers, NLG Holland dit project. En heeft het HHNK een deel van het project gesubsidieerd. In 2021 volgt hier meer informatie over.

Een aantal nieuwe grondbewerkingsmachines werden afgelopen jaar geïntroduceerd: de JBM, Geohobel, 3 schaar Ermo 3 fase zandploeg en de diepploeg. Een totaal aanbod voor grondbewerking.

Meer informatie over de machines? Neem contact op via tel. 0226-381481.


W.N Kramer bestaat dit jaar zestig jaar. Hoe dat volgend jaar gevierd wordt, is nog niet duidelijk.



Langere versie

W.N. Kramer viert zestigjarig jubileum

BURGERBRUG - 2020 is een jaar met veel positieve ontwikkelingen in de agrarische sector ondanks alle beperkingen. Dit jaar is bijvoorbeeld het project Boeren Bodem Bollenteler gelanceerd, dit is een initiatief van Kramer Trekkers. Dit houdt in dat in 2020 8 bedrijven het unieke project Boeren Bodem Bollenteler zijn gestart. Het doel is om zonder glyfosaat het grasland te bestrijden voordat de tulpen op dit perceel worden geplant door de bollenteler. Met als resultaat dat de kwaliteit van de bodem aanzienlijk wordt verbeterd. De bollenteler huurt grasland van de veehouder. Dit is een terugkerend verhaal. De verwachting is dat de glyfosaat op termijn zal komen te vervallen en dan zal men toch moeten weten te vinden hoe het grasgewas bestreden kan worden. En welop een manier dat het beter is voor het milieu waardoor er een bijdrage wordt geleverd aan de kwaliteit van de bodem. Bodemmonsters zijn genomen en profielkuilen zijn gegraven en geanalyseerd. Nadat de bollen volgend jaar juni worden gerooid, zullen de bollen met elkaar worden vergeleken ( met en zonder glyfosaat) en krijgt de veehouder de kans om de bodem verder te verbeteren door o.a. kruidenrijk/div grasgewas te telen. Aan het einde van het 2e jaar worden er weer bodemmonsters genomen om te zien wat de resultaten zijn. Naast de bedrijven die aan dit project mee- doen, ondersteunen Loonbedrijf Blankendaal, Fitness voor Land en Plant, Teeladviseurs Green Balance en Team Ecosys, Cono Kaasmakers, NLG Holland dit project. En heeft het HHNK een deel van het project gesubsidieerd. In 2021 volgt hier meer informatie over.

2020 was een start het voor een aantal nieuwe grondbewerkingsmachines. Daartoe behoren de JBM, GEOHOBEL, 3 schaar ERMO 3 fase zandploeg en de diepploeg. Met deze machines breidt KRAMER zijn pakket nog meer uit naar een totaal aanbod voor grondbewerking. Naast de (rijen) frees, rotoreg, spitmachine, eco ploeg, conventionele ploeg, woel en schijveneg zijn deze een welkome aanvulling. De JBM en GEOHOBEL zijn voor niet kerende grondbewerking, omdat deze machines 3-5 cm maximaal (JBM) en 3 cm-12 cm max ( GEOHOBEL) kunnen werken. Beide machines werken de grond over de gehele werkbreedte vlak af en daarbij zijn ze zeer geschikt voor het verwerken van groenbemesting. De JBM is een grondschaaf en kamt de oppervlakte af. En de GEOHOBEL werkt als een ronddraaiende schoffel met een min. door de grond heen. Er is in de markt veel interesse in deze machines er zijn al verschillende verkocht.

De KRAMER ERMO 3 schaar 2 fase zandploeg heeft in 2020 zijn eerste grond verzet en het was meteen al een succes. De grondscheiding was wederom optimaal en het heeft de degelijkheid en slijtvastheid zoals de voorgaande 2 schaar ook heeft. Deze ploeg werkt 25 tot 35 diep en er kan ook gekozen worden voor voor een werkdiepte van 30 tot 40 cm diep. Deze kan besteld worden in een 1, 2 of 3 schaar ploeg en heeft de opties onderwoeler, vorendrukker, schijf, tipkouter en wiel. Verder is de werkbreedte van de ploeg mechanisch pen gat, mechanisch vario en hydraulisch vario verstelbaar.

Ook heeft KRAMER van de Italiaanse ploegenbouwer de diepploeg naar Nederland gehaald. Deze wordt nog veel gebruikt om land om te zetten, maar ook in grondverzet worden diepploegen nog veelvuldig gebruikt. KRAMER levert diepploegen tot 1.2 meter diep met achterschaar. De ploeg heeft een hydraulische verstelling en kan daarmee onland en in de veur werken. Momenteel heeft KRAMER een demo van deze machine beschikbaar die tot 85 cm diep werkt.

2020 is ook het in de markt zetten van een nieuwe pneumatische kunstmeststrooier. Hier blijkt in praktijk veel belangstelling voor te zijn. Kramer heeft een goede partner gevonden die deze machine kan bouwen. De nieuwe pneumaat van maximaal 27 meter komt voorjaar 2021 op de markt. Zoals hij nu is uitgevoerd heeft de pneumaat 2 grote aftakas aangedreven blazers met 36 zaaibuizen. Deze zijn traploos verstelbaar op zaaiboom in de breedte en daarbij is ook de hoek verstelbaar.: voor als men alleen in het bed wil strooien. De kunstmest bak is van RVS met rolzeil +/- 2000ltr of klep als dat gewenst is. Uitvoering is 9 secties en deze zijn vanuit de trekker te bedienen. Met de zaaiweegcomputer zijn de kg per hectare in te vullen. In 2021 zal er meer aandacht worden gegeven aan deze machine.

Ook van bovenstaande grondbewerkingsmachines zijn demo’s beschikbaar. Neem daarvoor contact op met KRAMER.

Het jaar 2020 is een jaar waarin veel is gebeurd en hard wordt gewerkt aan de toekomst van ons bedrijf. Hoe het feest van ons 60 jarig bestaan wordt gevierd weten wij natuurlijk ook nog niet. We zijn benieuwd wat er in toekomst allemaal mag en kan. In de loop van het jaar 2021 verwachten wij daar meer over te kunnen verstrekken. Tenslotte wensen wij , namens het team van Kramer, iedereen de allerbeste wensen voor het nieuwe jaar

Afbeelding