De grond wordt bewerkt.
De grond wordt bewerkt. (Foto: aangeleverd)

Vrijwillige kavelruil nog altijd van waarde

REGIO - Het begeleiden van vrijwillige kavelprocessen bleek ook in 2020 onverminderd gewenst. Met name de agrarische ondernemers wisten Stivas (Stichting ter verbetering van de Agrarische structuur) opnieuw te vinden.

"Als ik vertel aan burgers wat voor werk ik doe (het begeleiden van kavelruilprocessen), dan wordt vaak gezegd: 'maar je bent toch wel eens uitgeruild?'. Daarop is mijn antwoord: 'aan- en verkoop van woningen is een continue proces, dus waarom is dat op het platteland met grond en gebouwen anders?' Dan wordt begrepen waarom kavelruil altijd gewenst blijft. De verkaveling is namelijk aan slijtage onderhevig."

In Noord-Holland werden in 2020 acht kavelruilprojecten notarieel vastgelegd, waarin vijftig grondeigenaren participeerde en drie bedrijfsverplaatsingen plaatsvonden. Tezamen was dit goed voor 291,40 hectare. Het gemiddeld aantal geruilde hectares per jaar ligt rond driehonderd hectare. Ook in dit bijzondere jaar wordt dit gemiddelde oppervlak bijna aangetikt. Momenteel heeft Stivas in Noord-Holland nog eens twaalf kavelruilen in voorbereiding.

Kavelruil blijft als instrument aantrekkelijk vanwege de belastingtechnische voordelen, vrijgestelde notaris- en kadasterkosten en de mogelijkheid om subsidie te benutten voor kavelaanvaardingswerken. Vanwege afronding van het POP3 project Kavelruil werkt in 2021, moeten nieuwe kavelruilideeën spoedig aan Stivas worden aangereikt.

Informatie: www.stivas.nl.

Afbeelding