Frank en zijn gezin.
Frank en zijn gezin. (Foto: aangeleverd)

‘Je koopt een nieuwe levensstijl’

DE WEERE - Het kriebelde al een poos bij Frank Breedijk (47) en zijn vrouw Anita. Hoe mooi zou het zijn als zij de paarden bij huis konden houden. Zij waagden, met hun twee kinderen, in 2016 de grote stap. De hoekwoning in Schellinkhout werd verruild voor de helft van een stolp met dubbel vierkant in De Weere. Hemelsbreed niet zover uit elkaar, maar een wereld van verschil.

Stal en buitenbak waren al aanwezig bij de stolpboerderij, dus de paarden werden opgehaald van de manege en het heerlijke buitenleven begon.

Breedijk: “Ik heb altijd in West-Friesland tussen de stolpen gewoond, maar er geen aandacht aan besteed. Ze waren er gewoon. Nu ik zelf in een stolp woon, kijk ik er anders naar. Ze zijn prachtig, maar ik zie ook veel verwaarlozing. Het onderhoud van een stolp is namelijk niet mis. Dan geldt de wet van de grote getallen, alles wat je aanraakt is veel. Het rieten dak van onze stolp was bijvoorbeeld aan een grote opknapbeurt toe, maar daarvoor moest ik eerst een jaartje sparen.”


“Omdat ik niet zulke diepe zakken heb, moet ik veel zelf doen”, gaat Breedijk verder. “Daarom ben ik lid geworden van de Boerderijenstichting Noord-Holland en haar community. Daar worden excursies en lezingen georganiseerd en ervaringen uitgewisseld. Zo kan ik veel van anderen leren en mogelijk ook gezamenlijk materialen inkopen.”


Wie een actieve stichting, die opkomt voor het behoud van alle stolpen, ook belangrijk vindt, word dan donateur. Ga naar www.boerderijenstichting.nl en word vriend. Als dank krijgt de donateur direct het decembernummer van het kwartaalblad ‘Vrienden van de Stolp'!

Afbeelding