Door de toeslagenaffaire waren vele gezinnen ontwricht.
Door de toeslagenaffaire waren vele gezinnen ontwricht. (Foto: archief Rodi Media)

Gedupeerden landelijke toeslagenaffaire kunnen zich melden bij gemeente

REGIO - De gemeente Medemblik vraagt gedupeerde inwoners van de landelijke toeslagenaffaire zich te melden. De gemeente wil hulp bieden aan deze inwoners als zij een hulpvraag hebben op het gebied van gezinssituatie, dagbesteding en het op orde krijgen van de administratie.

Dit kan via bestaande regelingen en maatwerkvoorzieningen, afhankelijk van de situatie waarin deze inwoners nu zitten. De gemeente schiet de kosten voor de hulp voor, het rijk betaalt die later terug.

Drama voor ouders

Medemblik roept inwoners die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire en een hulpvraag hebben, op zich te melden omdat niet iedereen bekend is bij de gemeente. Dit komt omdat de Belastingdienst nu nog geen persoonsgegevens kan verstrekken. De gemeente wil wel heel graag in contact komen en deze inwoners helpen. De impact van de toeslagenaffaire op de gezinnen kan groot zijn. Gedupeerde gezinnen met een hulpvraag kunnen zich melden via het e-mail: maatschappelijkwerk@medemblik.nl of tel. 0229-856000 (optie 1).

De gemeente vraagt om duidelijk te vermelden dat zij in deze zaak gedupeerd zijn door de Belastingdienst, zodat de medewerkers deze aanvragen zo snel mogelijk kunnen oppakken. Wethouder Dirk Kuipers: “Deze gezinnen moeten we nu snel hulp bieden, als dat nodig is. Het heeft al te lang geduurd. Wij kunnen geen vorderingen betalen, dat moet de belastingdienst doen, maar we kunnen deze gezinnen wel ondersteunen als zij een hulpvraag hebben op verschillende leefgebieden zoals gezinssituatie, dagbesteding en het op orde krijgen van de administratie. Maar niet alle gezinnen zijn bij ons bekend en daarom de oproep om zich bij ons te melden, dan kunnen wij het hulptraject inzetten.”

Toeslagenaffaire

Op het moment dat mensen hun eigen bijdrage voor kinderopvang te laat betaalden, vorderde de Belastingdienst grote sommen terug. Soms zelfs jarenlange betaalde bedragen. Veel mensen zijn daardoor in de problemen gekomen, verloren hun huis, raakten hun baan of partner kwijt.


De Belastingdienst gaat nog wel kijken of er wel gegevens kunnen worden uitgewisseld. Tot die tijd is het aan ouders zelf om zich bij de gemeente te melden. De gemeente Medemblik hoopt dat ouders deze stap willen nemen.