Het oude Poldermuseum vanuit de lucht gezien.
Het oude Poldermuseum vanuit de lucht gezien. (Foto: Aangeleverd)

Plannen in duigen voor stichting

ANDIJK - Het voormalige Poldermuseum in Andijk, eigendom van de Stichting Oud Andijk, maakte in 2016 plannen om het museum om te bouwen naar een Centrum voor Water. Dit na het vertrek van de vaste huurder, het Saet en Cruyt Museum.

Jarenlang plannen eindigt in het niets

De gemeenteraad van Medemblik stelde geld beschikbaar om de plannen uit te voeren. In 2018 zijn er plannen gemaakt voor de inrichting, de verbouwing en een haalbaarheidsonderzoek uitgevoerd. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat alle plannen haalbaar zijn. Door de gemeenteraad werd dat jaar het nieuwe cultuurbeleid vastgesteld en rekende de Stichting Oud Andijk jaarlijks op een structurele subsidie. De stichting heeft in 2019 en 2020 geen gebruik gemaakt van de subsidie.


Ondanks alle inspanningen vanuit de gemeente Medemblik en de stichting richting het Hoogheemraadschap, PWN, Rijkswaterstaat en de provincie voor een financiële bijdrage, weigerden deze partijen subsidies te geven, waardoor de stichting de exploitatiebegroting niet rond kreeg. Daarom heeft het bestuur van Oud Andijk na drie jaar proberen de plannen voor ‘Centrum voor Water’ opgegeven.

Het college van Medemblik vindt het jammer dat het niet is gelukt om het monumentale gebouw te behouden voor het publiek en dat het een beslissing is van de stichting om ermee te stoppen.

Monumentale gebouw komt te koop

Het pand komt binnenkort in de verkoop en de stichting zet haar activiteiten vanuit het Dijkmagazijn dat naast het pand is gevestigd voort.