René plant samen met zijn kinderen symbolisch de eerste boom.
René plant samen met zijn kinderen symbolisch de eerste boom. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

Fruitteler Van der Aarde maakt overstap naar biologisch

HEM - Fruitteler René van der Aarde staart over zijn lege veld. "Het blijft een raar gezicht. Dit veld staat nu een jaar leeg. De bomen die er stonden kwamen uit 1963. Ik kom zelf uit ’77 dus zo lang ik leef stonden er bomen. Ik zal blij zijn als er weer bomen staan." De oude bomen waren aan vervanging toe. Van der Aarde heeft lang getwijfeld wat te planten. Het worden appelbomen, maar dan wel bomen die vanaf het moment van planten geen bestrijdingsmiddel zullen zien. Fruitbedrijf van der Aarde maakt namelijk de overstap naar biologisch.

Adopteer een boom

Van der Aarde vertelt dat hij al vanaf de bedrijfsovername in 2010 het idee had om biologisch te gaan telen maar er was altijd wel iets wat de stap risicovol maakte. Niet dat het nu niet spannend is. De waterkwaliteit van dit gebied is niet optimaal. Mocht er een restje bestrijdingsmiddel via beregening op zijn gewas komen, dan is het onverkoopbaar op de biologische markt. Met hulp van de provincie Noord-Holland wordt naar een oplossing voor dit probleem gezocht. Toch zal het ook waakzaamheid van de teler zelf blijven vragen. "Bij alles wat je doet, moet je nadenken over de gevolgen. Dat maakt het spannend maar ook mooi. Het is net als de hoge duikplank; hoe langer je twijfelt hoe spannender het wordt. Gewoon springen en vertrouwen dat je boven komt; zo sta ik er nu in."

Mooie uitdaging

Hij kiest voor biologische teelt omdat dat meer bij zijn visie past. Vergelijk het met de gezondheidszorg; de reguliere teelt geneest de ziektes, de biologische teelt mikt op voorkoming van ziektes. Voorkomen is ook dan beter dan genezen.

Van der Aarde: "De reguliere teelt is de laatste jaren al veel duurzamer geworden maar toch zie ik in de biologische teelt een mooie uitdaging voor mezelf. Nog scherper op het product zitten. Ik zal misschien zelfs wel vaker met de spuit rijden, maar dan met biologische middelen."

Actie

Wanneer een teler kiest voor biologische teeltwijze zit hij vast aan een omschakelperiode van drie jaar. "Het betekent dat ik die drie jaar biologisch teel, maar nog niet het keurmerk biologisch mag dragen. Waarschijnlijk zal mijn productie terug lopen omdat ik geen kunstmest gebruik. Ook heb ik meer kans op uitval. Normaal wordt dat opgevangen omdat de prijzen in de bioteelt hoger zijn maar daar kan ik die eerste drie jaar niet van profiteren."


Om de terugval in inkomsten op te vangen is hij een actie begonnen. Mensen mogen hun eigen boom adopteren. "Zie het als een voorverkoop van het fruit. Ik kan nu het geld gebruiken en mensen kunnen de komende jaren genieten van hun boom én hun eigen fruit. Van dat geld kan ik bijvoorbeeld een schoffelmachine kopen om het onkruid weg te houden. Onkruidmiddel is natuurlijk uit den boze vanaf nu."

Alleen de lusten

Een adoptieboom is een leuk cadeau, bijvoorbeeld voor Moederdag. Mensen worden meerdere keren uitgenodigd in de tuin; bij de bloei, in de zomer en natuurlijk in de oogsttijd om zelf te plukken. Van der Aarde onderhoudt de boom, dus voor de klant geldt; wel de lusten, niet de lasten.

Niet de lasten

Firma Van der Aarde is gevestigd aan De Hout 13 in Hem, tel. 06-24801559.