Links staat Fokko Meijer.
Links staat Fokko Meijer. (Foto: aangeleverd door familie)

Het ware verhaal van Fokko Meijer, achterhaald door Peter Koomen

MEDEMBLIK - In de column 75 jaar vrijheid van de Medemblikker van 23 april staat een artikel betreffende Fokko Meijer, met als bron het Westfries Archief. Medemblikker Peter Koomen weet echter dat de bron is: De Eere Begraafplaats te Bloemendaal, blz. 845, van Peter. H. Heere en Arnold Th. Vernooij (met een bijdrage van Jan M.M. van den Bos) van Sdu Uitgevers in Den Haag.

In Groningen op de wereld gezet

Fokke is 18 april 1914 in Alteveer (gemeente Onstwedde in Groningen) op de wereld gezet. Zijn vader heet Wibbe Meijer en moeder Geertruida Sijp (ook geschreven als Zijp). Het stel trouwde op 10 december 1910 in Nieuwe Pekela, Groningen. Hij doorliep de lagere school.

Dienst

Fokko Meijer woonde op 21 april 1933 in Opperdoes op de Zuiderweg 360 (sic) en was landarbeider. Hij werd namelijk op deze datum gekeurd op 19-jarige leeftijd voor militaire dienst en werd geschikt bevonden. Hij was toen ruim 1,60 meter lang en woog slechts 60 kilo. Fokko kwam terecht bij de onderdelen artillerie en motorartillerie in Leiden en werd op 29 juni 1935 met groot verlof gestuurd.

Gehuwd

In de column staat dat hij woonde (maar is verbleef) in de Tuinstraat in Medemblik. Het huisnummer staat niet vermeld, maar dat was nummer 32. Dit huis is inmiddels gesloopt. Fokko trouwde op jonge leeftijd met Willemina Frederika Cabalt en toen hun eerste dochter werd geboren was ze net 20 jaar oud. Gezien de dochter haar leeftijd zijn ze rond 1935/1936 getrouwd.


De familie Meijer woonde op drie plaatsen in Medemblik. Het laatste adres was het Geldelozepad. De drie kinderen zijn in Medemblik geboren.

Wonen of verblijven is groot verschil

Echter volgens mijn gegevens woonde de familie gewoon in Leiden. Volgens hun oudste dochter vond de verhuizing naar Medemblik ongeveer in 1939 plaats, kan ook iets later geweest zijn, maar dat weet ze niet geheel zeker.

Werk

Fokko woonde nagenoeg pal naast zijn werkgever. Daar werkte hij tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de Wehrmacht als elektricien staat in de column, maar hij werkte met paarden voor de Duitsers. Een ieder moest naar Duitsland aan het werk, maar Fokko werkte naast zijn huis en kon alle dagen bij zijn vrouw en zijn drie kinderen zijn. Ze scheelden allen drie jaar in leeftijd van elkaar.


Fokko had schijnbaar genoeg te eten voor zijn gehele gezin. Waarom dat zo was, kon het daglicht niet verdragen. Want nu komt het; een en ander was gebeurd in Leiden, zodat de familie op de vlucht moest... Fokko werd gezocht. En het gezin vluchtte naar Medemblik zonder zich uit te laten schrijven in Leiden en trokken in bij Willemina's moeder in de Tuinstraat. Ze had zelf nog vijf inwonende kinderen en Willemina en Fokko kwamen met drie kinderen: één zoon en twee dochters. Een volle bedoening, in een klein huisje.

Huiszoeking

De Duitse soldaten verrichtten 8 februari 1945 een huiszoeking bij Cabalt en achter het huis stond een konijnenhok. Daar verborg Fokko een pistool, naar aangrenzende waarschijnlijkheid een Duits pistool, vanwege dat hij met de Duitsers werkte in een kazerne in Leiden. Maar volgens mijn bronnen is dat niet juist, het wapen lag verborgen in de schuur. De soldaten wisten precies waar ze moesten zoeken, er was waarschijnlijk verraad in het spel. Fokko was op dat moment niet thuis en een zwager van hem werd toen meegenomen. Toen men later Fokko arresteerde, werd zijn zwager weer vrijgelaten.

Pistool gevonden in schuur

Gefusilleerd

Na zijn arrestatie werd Fokko afgevoerd naar de Weteringschans, waar hij 8 maart 1945 om 07.00 uur werd gefusilleerd. Ik kon zijn overlijden niet in de gemeente Medemblik vinden, vandaar dus als woonplaats Leiden. En daar gaat het min of meer fout in de weergave dat Fokko Meijer vanuit Leiden werd vermoord en niet vanuit Medemblik. Ambtelijk gezien is het juist dat Leiden zijn laatste woonplaats was, in de boeken staat dus dat hij in Leiden is overleden. Dat betekent dus dat ze in Medemblik enkel maar verbleven en niet woonden, dat was volgens de gegevens al die tijd gewoon in Leiden. Fokko ligt begraven op de Erebegraafplaats in Bloemendaal.

Weer terug naar Leiden

Na de oorlog is moeder hertrouwd met Harm Bouwman in Leiden. Hij had drie kinderen, waarvan de oudste bleef wonen in Medemblik. De rest ging terug naar Leiden en betrokken dezelfde woning die ze in de oorlog waren ontvlucht. Later gingen ze in de Wieringermeer wonen, waar Harm op de proefboerderij werkte.

Represaille

Overigens de represaille en de dood van Fokko Meijer was niet de oorzaak van de dood van de SS’er Weener, maar van SS generaal Hans Albin Rauter.


Peter Koomen, Medemblik.

peter.koomen300@gmail.com




Fokko Meijer te paard.