Roy van de Ven (l), Ab van 't Hof en Chris de Lange (r).
Roy van de Ven (l), Ab van 't Hof en Chris de Lange (r). (Foto: aangeleverd)

Toestaan van permanente vakantiebewoning aan Dijkweg in Andijk

ANDIJK - Bewoners aan de Dijkweg in Andijk kregen net voor kerst een brief van de gemeente Medemblik, waarin staat dat de klankbordgroep hen uitnodigt voor een vergadering online, omtrent permanente bewoning aan de Dijkweg van twee recreatiewoningen en zes studio's voor acht buitenlandse werknemers.

Het plan van de gemeente verkeert nog in een stadium waar nog alles in kan worden aangepast. Zij vragen de bewoners 12 januari feedback te geven over dit plan.

Buren van het perceel schijnen al veelvuldig overlast te hebben van de illegale bewoners en vragen zich af of dit dan ook op een legale manier mag. "Half augustus jl. maakte de gemeente Medemblik een einde de illegale huisvesting van arbeidsmigranten aan de Dijkweg. Dit tot grote opluchting van de omwonenden, want die jarenlang last hadden van veel overlast", laat Ab van 't Hof, Chris de Lange en Roy van de Ven weten. Ook heeft de gemeente tonnen uitgegeven om arbeidsmigranten van het vakantiepark Grootslag uit te zetten. Van Ab zijn toen 24 huisjes ontruimd, waar arbeidsmigranten inzaten. "En nu willen ze ze over de dijk zetten", zeggen de drie verontwaardigd.

Kerstpresentje

Maar vlak voor kerst sloeg de schrik hen opnieuw om het hart: in een brief kondigde de gemeente Medemblik aan dat de eigenaar van het pand een woonvergunning heeft aangevraagd bij de gemeente. Als die toegekend wordt, begint alle ellende weer van voor af aan, zo vrezen de buurtbewoners.


Ab van ‘t Hof is één van de bewoners die zich sterk maakt tegen de vergunning. Van ‘t Hof: "Er is hier de afgelopen vier jaar veel gebeurd. Dronkenschap, schreeuwen en harde muziek tot diep in de nacht, parkeeroverlast; om maar eens iets te noemen. Het was bijna dagelijks raak. De eigenaar gaf nooit thuis en de mensen aanspreken was zinloos: ze hadden niets met ons te maken. We waren bijna kind aan huis bij de gemeente Medemblik, waar we heel wat klachten ingediend hebben. En we waren allemaal enorm opgelucht dat de gemeente korte metten maakte met de illegale huisvesting. Na jaren ellende was er eindelijk weer rust."

Jong gezin

Chris en zijn gezin hebben sinds 3 augustus de sleutel van het perceel ernaast. "Na het ontvangen van die brief zakte de moed ons wel in de schoenen. We zijn al vijf maanden dag en nacht het huis aan het opknappen. Maar als het huis af is is het wel onze droom. In de hoop dat wat er bij de buren afspeelt een happy end heeft. Bij aankoop van onze woning zijn deze plannen en vorm van huisvesting nooit vermeld. Wel gaf Leen Schoon aan er mogelijk zelf te gaan wonen."

Verbijsterd

"We zijn verbijsterd dat de eigenaar van het pand een woonvergunning aangevraagd heeft. Dit willen we niet nog eens meemaken. De overlast staat ons nog haarscherp op het netvlies, net als de dovemansoren van de eigenaar. Het is te gek voor woorden dat hij hier opnieuw arbeidsmigranten wil huisvesten. De geschiedenis leerde dat dit niet goed uitpakte, als buurtbewoners zijn we, zacht gezegd, niet optimistisch over deze nieuwe plannen."

Woonplaats

De buren hebben zeker oog voor het feit dat arbeidsmigranten toch ergens moeten wonen. "Uiteraard, maar dan wel op de juiste plek. In de polder is ruimte genoeg, er zijn heel wat agrariërs bereid om hun werknemers op eigen terrein onderdak te bieden. Onze buurt is daar simpelweg niet geschikt voor, dat is inmiddels wel bewezen. Als buurt doen we er alles aan om te zorgen dat we niet nog eens jarenlang in de sores komen te zitten."