De makkelijk te bedienen connectcam.
De makkelijk te bedienen connectcam. (Foto: Citroën / Christophe Jacqemet)

Wat mag een dashcam filmen?

REGIO - Aan de opmars van de dashcam lijkt maar geen einde te komen. In Nederland alleen al zijn er honderdduizenden op de weg. De meesten gebruiken het om in het geval van een ongeluk bewijsmateriaal bij de hand te hebben. Maar is het gebruik van de dashcam veilig of niet?

De dashcam wordt op de voorruit bevestigd (meestal met een zuignap) en kan vervolgens een rit vastleggen vanuit het perspectief van de bestuurder. Wat mag een bestuurder in Nederland filmen met een dashcam? De openbare weg valt onder de vrije nieuwsgaring. Dat betekent dat op de openbare weg iedereen mag worden gefilmd. Maar let op: zodra iemand de beelden gaat publiceren op een site of via social media, kan men te maken krijgen met privacywetgeving. Vooral als er mensen of persoonsgegevens (bijvoorbeeld een kentekenplaat) duidelijk in beeld komen. Webcambeelden kunnen daarmee onderworpen zijn aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG). En als het gaat om gebruik bij ongeval of schade: het is aan de rechter om te besluiten of de beelden wel of niet worden toegelaten als bewijs.

In Oostenrijk, Luxemburg en Portugal zijn dashcams simpelweg verboden. Check voorafgaand aan een reis dus altijd de wetgeving van de landen waar doorheen wordt gereden.

Onjuist gebruik van een dashcam kan gevaarlijk zijn. Een bestuurder moet zich niet teveel laten afleiden door de bediening ervan. Plaats de camera niet in het directe blikveld. Bij een botsing kan de dashcam losraken en wordt het een rondvliegend projectiel.

Citroën heeft de ConnectedCam. De camera is geïntegreerd in de binnenspiegelbehuizing van de auto. Hij belemmert het zicht van de bestuurder niet en blijft altijd op zijn plek. Veilig, met vele extra's. Info op de site.