De dode vissen worden elke dag uit het water gevist.
De dode vissen worden elke dag uit het water gevist. (Foto: Theo Annes)

Giebelsterfte in West-Friesland

REGIO - Medewerkers van het Hoogheemraad Hollands Noorderkwartier (HHNK) ruimden de afgelopen week dagelijks grote hoeveelheden dode vissen op in polder Het Grootslag in Andijk.

Vooral wordt gedacht aan ziekte vissen

De sterfte betreft vooral de giebel. Deze soort staat (ten onrechte) ook wel bekend als de 'witte goudvis'. Omdat andere dode vissen niet meer dan anders worden aangetroffen, wordt de oorzaak van de vissterfte gezocht in een ziekte. In 2015 werd de giebelpopulatie in het Westland getroffen door een ziekte wat leidde tot massale vissterfte. Toen betrof het een virus genaamd de 'goudvisherpes'.


Aanvankelijk werd zuurstofgebrek als mogelijke oorzaak gezien. De waterkwaliteit en het zuurstofgehalte waren echter in orde, bleek uit extra onderzoek. Omdat zuurstofgebrek ook andere vissoorten zou moeten treffen, wordt vooral gedacht aan een ziekte. Om daar meer zekerheid over te krijgen, worden zieke, nog levende, vissen onderzocht bij het Central Veterinary Institute (CVI) in Lelystad. De resultaten van het onderzoek worden spoedig verwacht.

HHNK monitort de situatie in Andijk intensief en ruimt de dode vissen dagelijks op waarna de kadavers worden vernietigd.

In meer kernen van West-Friesland zijn de dode vissen opgemerkt.

Bron: HHNK.

Wandelaars troffen dode giebels aan in Andijk.