Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik slingert de luchtsirene aan.
Wethouder Harry Nederpelt van de gemeente Medemblik slingert de luchtsirene aan. (Foto: aangeleverd)

'Ontcijfer codezinnen van Radio Oranje of ontdek een verborgen kruipruimte'

MEDEMBLIK - "Het Educatief WO2 Centrum in Medemblik opende maandag 1 juni eindelijk haar deuren als museum", laat vrijwilliger Lars Rustenburg uit Medemblik weten. "Vol enthousiasme ontvingen wij niemand minder dan de wethouder van economische zaken van de gemeente Medemblik, Harry Nederpelt."

Interactieve speurtocht in oorlogsmuseum

De wethouder opende het museum door zelf het W.O.II luchtsirene-alarm aan te slingeren. Deze luchtsirene speelt de komende tijd een belangrijke rol in het museum om de groepjes gescheiden te houden tijdens de speurtocht, die geschikt is voor alle leeftijden en bestaat uit vier onderdelen. Elke 25 minuten wordt de W.O.II luchtsirene-alarm aangeslingerd, de groepjes weten dan dat ze naar het volgende onderdeel kunnen gaan.

Rondleiding in Educatief WO2 Centrum

"We hebben de wethouder, die vergezeld werd door Maartje Kok beleidsadviseur cultuur, een rondleiding gegeven door het museum. We lieten zien wat we de afgelopen 2,5 maand hebben gedaan door het plots stilvallen van het bezoek door de coronatijd. Daarnaast legden we de plannen uit die we hebben voor het uitbreiden van het museum; met een nieuw display, waarvan de hoofddoelgroep klassen van het voortgezet onderwijs zijn", legt Lars uit.

Geschiedenis

"Dit jaar vieren we dat we al 75 jaar in vrijheid leven. "Dat is uitzonderlijk in de geschiedenis van ons land. Het lustrumjaar van de vrijheid die 75 jaar geleden teruggewonnen werd, is door de coronacrisis jammer genoeg op de achtergrond geraakt. Graag willen wij hier als museum toch weer wat licht op schijnen en daarom besloten wij om tot en met 30 augustus, op reservering, elke dag open te zijn van 10.00 tot en met 17.00 uur."

Reserveren

Reserveer tijdig en kom snel eens langs om het dorpje in jaren ’40 stijl te beleven in het museum. "Hier staan de verhalen van West-Friesland in de Tweede Wereldoorlog centraal. Ontdek dit alles door de interactieve speurtocht, volgens Escaperoom-concept, te doen. Ontcijfer codezinnen van Radio Oranje, ontdek een verborgen kruipruimte, ga op zoek naar een geheime schuilzolder en drijf zwarte ruilhandel. De speurtocht duurt 1,5 uur en is geschikt voor alle leeftijden. De eerste reserveringen zijn binnen en we hopen ook op die van jou!


Voor reserveringen bel of bericht 06-23975661.

Kijk voor meer informatie op www.educatiefwo2centrum.nl.

Een bezoekje aan het oorlogsmuseum in Medemblik is een eyeopener.