Nicholas Heiner in actie.
Nicholas Heiner in actie. (Foto: Sander van der Borch)

Open Dutch Sailing Championships

MEDEMBLIK - Het Open Dutch Sailing Championship vindt van 18 tot en met 20 september plaats in Medemblik en bestaat uit zeventien verschillende zeilklassen. Het aantal inschrijvingen is opgelopen tot 390 boten. Dat is meer dan in voorgaande jaren en in sommige gevallen is de organisatie genoodzaakt een wachtlijst per klasse te hanteren.

Dit evenement was van oudsher het Nederlands kampioenschap in de tien olympische klassen. Waarin breedtesporters het tegen de olympische topsporters opnamen. Maar het aantal breedtesporters in de meeste olympische klassen nam langzaam af. Met uitzondering van de Laser en de Finn. Als gevolg daarvan heeft de organisatie in de loop van de jaren een aantal andere zeilklassen uitgenodigd die veel deelnemers kennen.

Nicholas Heiner is één van de deelnemers in de Finn-klasse en Maxime Jonker, de vice-wereldkampioen in de Laser radial, zeilt ook mee.

Bouwmeester

Marit Bouwmeester heeft afgezegd, maar weet nog goed hoe haar eerste Nederlands kampioenschappen verliepen. “Vroeger was dat de wedstrijd van het jaar voor mij. Ik heb daar hele toffe herinneringen aan. Ik keek ernaar uit. Ik wilde ze zo graag winnen. Het beste van mezelf laten zien. En als je dan beter wordt en ouder, dan worden de EK’s en WK steeds belangrijker en nu natuurlijk de Olympische Spelen.”

Lobke Berkhout en Afrodite Zegers zeilen normaal gesproken samen in de 470 klasse en zijn daarin gekwalificeerd voor Tokio 202One. Bij gebrek aan deelnemers zeilt dit duo voor deze gelegenheid samen met Annemieke Bes mee in het matchrace kampioenschap. Doelstelling is om weer wedstrijdritme op te doen met name op gebied van positionering en tactiek.