Stoornissen bij de mens

Het is wat, als je voor de rechter verschijnt bij een zware misdaad en eerst psychologisch onderzoek moet ondergaan door het Pieter Baan Centrum? Maar moet dat?

We moeten tegenwoordig eerst alles onderzoeken en dan oordelen. Je weet maar nooit of de verdachte één af andere afwijking heeft en die diagnose krijgt via de rechterlijke macht.

En waar het recht juist is op gebaseerd; namelijk op alle mogelijke en onmogelijke gebreken van de mens om uiteindelijk tot een vonnis te komen!

Ja, en dan je na laten kijken door een psychiater wat de oorzaak, mogelijk of eventueel, kan zijn? Goed, hij of zij heeft dus iets gedaan wat niet mag volgens de wet.

Een bipolaire stoornis, borderline, obsessieve-compulsieve stoornis, of wat de mens aan 'ziekelijke' stoornissen kan hebben, kan onder meer leiden tot moord, mishandeling, kleptomanie of pyromanie. En wat is een passende straf? Werkstraffen? Of gewoon weer aan de schandpaal nagelen? Hier bedoel ik mee met naam en foto in de krant, de privacy is feitelijk niet houdbaar.

Wie zich niets meer herinnert, is niet toerekeningsvatbaar. Wat dit ook mag inhouden? Bespottelijk genoeg zal de rechter daar rekening mee houden; waar of niet waar, toneelspel of een misdaad met opzet?

In Almere is een locatie van het Pieter Baan Centrum gevestigd, in de gevangenis op een heel groot afgelegen complex. Rondom vol met camera’s. Ik ben er wel eens langs gewandeld, een mooie, rustige omgeving. Pieter Baan was een forensisch psychiater, geboren in 1912 en overleden in 1975. Niet oud geworden, maar zijn naam leeft voort.

Reacties naar peter.koomen300@gmail.com.