De koningsboom in volle glorie.
De koningsboom in volle glorie. (Foto: Ton Koomen )

Wanneer is de Kop van de Nieuwstraat klaar?

MEDEMBLIK - Heeft u ook het gevoel dat er geen einde aan project Kop van de Nieuwstraat komt? Regelmatig komt het onderwerp weer naar voren. Hoever zijn de plannen van de gemeente Medemblik en de projectontwikkelaar? En gaat er binnenkort eens wat gebeuren?

De Medemblikkers kregen een paar jaar geleden al mooie ontwerpen te zien. Maar weten nog niet wat er precies gebeuren gaat. Eén ding is wel duidelijk, de Kroningsboom blijft staan. Het kost misschien een paar parkeerplaatsen, maar ach, twee meer of minder, dat maakt toch niet zoveel uit? De twee kastanjebomen, die destijds gepland waren in plaats voor de oude kastanjeboom, worden wel gekapt.

Wanneer worden de plannen ten uitvoer gebracht? Wanneer worden de nieuwbouw woningen, het hotel, de brasserie, het restaurant, het museum, de dienstwoning en detailhandel gerealiseerd? Komt er nu wel of niet een buitendijks parkeerterrein?

Een aantal feiten op een rijtje: de projectontwikkelaar moet binnen twee jaar na het definitief vaststellen van het bestemmingsplan beginnen aan de uitvoering. Dat staat in de overeenkomst die de gemeente met de projectontwikkelaar heeft. Zolang er bezwaren waren werd niets vastgesteld. Maar begin september is het bestemmingsplan definitief goedgekeurd, dus binnen nu en twee jaar kunnen de inwoners werkzaamheden op de Kop van de Nieuwstraat zien; als het dat niet het geval is dan moet de projectontwikkelaar het plan teruggeven aan de gemeente Medemblik. Dat betekent natuurlijk wel dat het een 'gebed zonder end' wordt op de Kop van de Nieuwstraat; de woningen en het hotel moeten tegelijk ontwikkeld worden. Het kan dus niet zo zijn dat de ontwikkelaar eerst de woningen neerzet, verkoopt en dan zegt: sorry, de rest zien we niet zitten, want dat kost ons teveel of is niet rendabel. De plannen die zijn vastgesteld moeten gerealiseerd worden; de raad heeft bedongen dat het buitendijks parkeerterrein klaar moet zijn voor de bouw, maar in verband met de financiële situatie van de gemeente is dit 'on-hold' gezet. Waarschijnlijk wordt er meer duidelijk bij de komende begrotingsbehandeling in oktober.

Nog even geduld dus...