Zeilend schip de klipper De Bontekoe.
Zeilend schip de klipper De Bontekoe. (Foto: Hajo-Olij)

Hoorn, Enkhuizen en Medemblik steunen campagne historische schepen

REGIO - De gemeenten Hoorn, Enkhuizen, Medemblik en Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord slaan de handen ineen om meer publiciteit te genereren voor de Hollandsche Zeilvloot. De Hollandsche Zeilvloot bestaat uit circa vierhonderd authentieke schepen die van cultuurhistorische waarde zijn en van grote toeristisch-recreatieve en maatschappelijke waarde.

De samenwerking tussen gemeenten en het ontwikkelingsbedrijf zorgt voor een uitbreiding van marketingactiviteiten met als doel om de grootste, nog varende, historische zeilvloot ter wereld te ondersteunen tijdens de corona-crisis.

Moeilijke tijden

Het zijn moeilijke tijden voor de eigenaren van de historische zeilschepen. Door de preventie-maatregelen ziet de sector een grote terugval in aantal bezoekers en omzet. Edwin Calis van Holland Sail: “Vanaf maart tot en met 1 juli hebben wij helemaal niet gevaren. Daarna zijn we in overleg met klanten gaan varen met inachtneming van de veiligheidsmaatregelen. Bedrijven die groepsaccommodaties aanbieden hebben het lastig. Als je met twintig man iets wilt doen, kan je dat niet last minute beslissen, dat wordt vaak maanden van tevoren gereserveerd. Op dit moment hebben wij zo’n 20% van de gasten in vergelijking met andere jaren. Voor onze branche zijn de gevolgen catastrofaal. Wij hopen dat met deze campagne nog wat boekingen voor dit jaar binnenkomen, maar ook alvast voor volgend jaar. Voor onze sector geldt ook; geld terug, verschuiven of een voucher mocht de zeiltocht niet doorgaan.”

Protocol

Samen met brancheorganisatie BBZ is een protocol ontwikkeld dat met de autoriteiten is afgestemd; met onder andere het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de Veiligheidsregio’s.

Hollandsche Zeilvloot

Nederland heeft de grootste, nog varende historische zeilvloot ter wereld. Velen zijn van de sloop gered, gerestaureerd en geschikt gemaakt om te varen met betalende passagiers. Hierdoor weten de schippers deze oude vrachtschepen in de vaart te houden. In normale jaren neemt de vloot meer dan honderdduizend gasten mee naar het Markermeer, het IJsselmeer, de Wadden en over de wereldzeeën. De inschatting voor 2020 is dat het percentage gasten 50 tot 70% lager ligt.

Erfgoed

Edwin: “Vakanties en zeiltochten die wij aanbieden dienen meerdere doelen. Natuurlijk is het een bijzondere vakantie in eigen land. Maar ook varen wij op cultureel-historisch erfgoed en wij hebben boekingen nodig om te blijven varen. Ons oudste schip Bohème komt uit 1876 en het is fijn als ook toekomstige generaties van de schepen blijven genieten.”

Zeilweekend

Tijdens de campagne maakt iedereen kans op een zeilweekend voor twee personen, aan boord van een traditioneel zeilschip. Deze winactie loopt tot en met 2 november. Via zeilvlootbovenamsterdam.nl vinden bezoekers de diverse zeilvakanties, arrangementen, activiteiten en de winactie.

Samen sterker

Ook de BBZ, Vereniging voor Beroepschartervaart, ondersteunt het project. Ondernemers die niet aangesloten zijn bij BBZ kunnen zich aanmelden voor het initiatief via jeroen@hollandbovenamsterdam.com. Meer bedrijven kunnen gebruik maken van de extra ondersteuning.