Afbeelding
(Foto: Jelle de Jong)

De fuut

Maak kennis met de vogels in het IJsselmeergebied. Tien weken lang een portret van een kenmerkende vogel. Deze week: de fuut.

In vrijwel elke stad of dorp kun je wel futen vinden. In de lente zijn ze oogverblindend met hun kuif, roestbruine kop en prachtige baltsdans waarbij ze schudden met de koppen, zich oprichten uit het water en elkaar visjes aanbieden. Het nest is een drijvend plateau, vaak verborgen in het riet en in elk geval verankerd aan de oever. De jongen zijn kenmerkend zwart-wit gestreept, maar kunnen zichzelf nog niet goed warm houden.

Daarom nemen de ouders ze onder de vleugels, zelfs terwijl ze onderduiken. Zo zijn de jongen bovendien beschermd tegen rovers als snoeken. De kuikens worden gevoerd. Na de broedtijd ruien de volwassen futen; ze vervangen hun versleten veren door nieuwe. In die ruitijd kunnen ze niet vliegen en zijn dus kwetsbaar. Daarom dobberen ze in grote groepen op open water. In IJsselmeergebied bijvoorbeeld.

Het IJsselmeergebied is een vogelparadijs. Door het jaar heen broeden, foerageren, rusten en ruien er ontelbaar veel vogels. Van kluut tot grote karekiet en van fuut tot visdief; voor talloze, soms kwetsbare vogelsoorten zijn IJsselmeer, Markermeer en de Randmeren onmisbaar. Het IJsselmeergebied is een internationaal beschermd natuurgebied. Maar die bescherming kan beter vindt Vogelbescherming Nederland. Vooral visetende vogels hebben het moeilijk. Er is te weinig voedsel beschikbaar. Er zijn vrijwel geen ondiepe oeverzones waar vissen kunnen paaien en opgroeien. En ook visserij, recreatiedruk, zandwinning en de stroom aan plannen voor windmolens en zonnepanelen doen het natuurgebied geen goed. De Vogelbescherming komt in actie. Zo worden op vier plekken aan de IJsselmeer- en Markermeerkust vooroevers aangelegd. Met de fietsroutes van Vogelbescherming kun je van de vogels genieten. Je bent welkom, maar houd rekening met de natuur. www.vogelbescherming.nl/ijsselmeer.