Hulp aan gemeenten voor cultuur

REGIO - De provincie stelt 10 miljoen beschikbaar om samen met Noord-Hollandse gemeenten culturele en maatschappelijke instellingen overeind te houden. Door de coronacrisis zitten veel instellingen in acute financiële nood. Omdat veel gemeenten weinig financiële ruimte hebben, springt de provincie bij.

Met gemeenten is geïnventariseerd welke culturele en maatschappelijke organisaties getroffen zijn en hoe groot hun nood is. Hoewel de exacte omvang van de schade nog niet bekend is, is wel duidelijk dat die groot is en dat het noodfonds niet genoeg is om alle instellingen te helpen. Er moeten dus keuzes worden gemaakt.

De gemeenten willen het noodfonds vooral inzetten voor culturele instellingen, omdat daar de nood het hoogst is. Gemeenten kunnen ook een beroep doen op het noodfonds voor andere maatschappelijke organisaties van regionaal belang.

Gemeenten hebben het beste zicht welke instellingen cruciaal zijn voor de lokale en regionale culturele infrastructuur. De provincie heeft daarom aan de gemeenten gevraagd om gezamenlijk in regionaal verband een voorstel te maken voor welke instellingen zij een beroep doen op het noodfonds. Gemeenten en provincie stelden gezamenlijk voorwaarden op voor waar het noodfonds zich op moet richten. Gemeenten dragen zelf ook 35% bij. In september bespreken ze de voorstellen met de provincie. In oktober wordt vervolgens duidelijk welke instellingen een financiële bijdrage krijgen.

De provincie werkt ook plannen uit die bijdragen aan economisch herstel, waaronder verduurzaming van de gebouwde omgeving en het versterken van de maatschappelijke en culturele infrastructuur in Noord-Holland. Hier wordt 100 miljoen voor vrijgemaakt.