Een oude boerderij omgetoverd tot een kansrijke plek voor leerlingen die tussen 'wal en schip vallen'. (Foto: Aangeleverd)
Een oude boerderij omgetoverd tot een kansrijke plek voor leerlingen die tussen 'wal en schip vallen'. (Foto: Aangeleverd) (Foto: )

‘Een mooie plek achter de dijken voor kinderen die tussen wal en schip vallen’

WIJDENES - Spinaker Wijdenes, school voor speciaal onderwijs, valt sinds 1 augustus onder het West-Friese schoolbestuur stichting Trigoon en heet sindsdien IKEC (Integraal Kind en Expertise Centrum) Hoorn locatie Wijdenes. Met deze stap is er een zorg-onderwijsarrangement dichterbij gekomen voor leerlingen in West-Friesland die thuisnabij passend onderwijs nodig hebben. "Er zitten nog teveel kinderen thuis op de bank."

'Kinderen krijgen de ruimte om te worden wie ze zijn'

Leidinggevende Anne Molenaar: "Er zitten nog steeds kinderen thuis omdat er geen passend onderwijs is. Deze kinderen vallen tussen wal en schip. Zij hebben niet alleen onderwijs nodig, maar ook zorg en begeleiding. Op een reguliere basisschool redden zij het niet. Wij bestaan al langer, maar vielen onder een organisatie die meer gericht was op Alkmaar en omstreken. Stichting Trigoon zit in Hoorn en Grootebroek."

"IKEC staat voor integraal kind en expertisecentrum waar gespecialiseerde zorg en onderwijs geintegreerd is. Alle expertise zit onder één dak", vertelt Anne. "We hebben dagbehandelingsgroepen waarbij kinderen naar school gaan, begeleiding krijgen en gewoon thuis wonen. We hebben ook een 24-uurs voorziening waar kinderen tijdelijk bij ons wonen, terwijl ze behandeling krijgen en hier naar schoolgaan."

Thuis op de bank

Anne: "Helaas zijn wij voor velen nog een onbekende locatie, terwijl de locatie toch al tien jaar bestaat. Dit is zonde, er zitten namelijk nog te veel kinderen thuis op de bank die wij graag op weg helpen terug naar onderwijs, terug de maatschappij in."

IKEC Hoorn locatie Wijdenes is er voor kinderen van 5 tot en met 12 jaar die door een gedrag- en/of psychiatrische diagnose worden gehinderd in hun leerontwikkeling. De kinderen functioneren op een zwakbegaafd of licht verstandelijk beperkt niveau. Naast het onderwijs zijn alle kinderen bij behandelcentrum de Praktijk in behandeling; een behandelvoorziening voor gespecialiseerde jeugd ggz.


"De integratie van behandeling en onderwijs is een belangrijke voorwaarde om optimale kansen te bieden aan in ontwikkeling bedreigde kinderen", aldus Anne. "Onderlinge afstemming vergroot de ontwikkelingskansen en de mogelijkheden om een basis te leggen voor een (school)loopbaan en het functioneren in de maatschappij. Om aan elk individueel kind en zijn systeem maatwerk te bieden, hechten we grote waarde aan de samenwerking, die maakt dat er korte lijnen zijn naar alle betrokken partners rondom het kind. Een samenwerking waarbij optimaal gebruik gemaakt wordt van elkaars expertise."

Behandelcentrum

Behandelcentrum de Praktijk maakt deel uit van Parlan, een jeugdzorgorganisatie in Noord-Holland Noord.


Janneke van Engen, leidinggevende de Praktijk: “Parlan is er voor kinderen, jongeren en hun opvoeders met vragen rondom opgroeien en opvoeden en biedt ondersteuning en behandeling als de directe omgeving onvoldoende antwoord kan bieden. Samen met de jeugdige en zijn omgeving brengen de hulpverleners van Parlan het gezin een stap verder."

Onderwijs op maat

Anne: "Ieder kind krijgt op maat onderwijs aangeboden, met als doel uitstroom naar een passende school in de regio. "De meeste kinderen komen uit de regio West-Friesland. Bij ons op school staan rust, structuur en regelmaat hoog in het vaandel. Het is ook een school waarin de medewerkers proberen leerlingen weer plezier in leren of werken terug te geven, want veel van onze leerlingen hebben in het reguliere onderwijs teleurstellingen opgedaan. Vaak heeft er een opeenstapeling van problematieken plaatsgevonden in de thuis- en/of schoolsituatie. Vaak zijn leerlingen meerdere keren van school gewisseld, hebben er schorsingen plaatsgevonden of zitten kinderen langdurig thuis voor ze bij ons worden aangemeld. Wij schorsen niet, elke dag ben je weer opnieuw welkom. Afgewezen zijn de meeste leerlingen al vaak genoeg."

Uniek

"De combinatie zorg en onderwijs is op zich niet uniek", vertelt Anne. "De locatie maakt het echter wel uniek. De groepen zijn kleinschalig op een locatie midden in de Noord-Hollandse natuur om rust en ruimte te gebruiken in de behandeling en onderwijs. Een kleinschalige landelijke setting waarin de leerlingen letterlijk de ruimte hebben en krijgen om te zijn zoals ze zijn, om te worden wie je bent. Maar het nog niet kunnen zijn. Ze mogen het worden op hun manier en in hun tijd."


Leerling Dominque schroeft het oude bord eraf zodat er plaatsgemaakt kan worden voor de nieuwe naam. (Foto: Aangeleverd)