Gezamenlijk burendag vieren.
Gezamenlijk burendag vieren. ((Foto: Monkey Business Images))

Nationale Burendag

REGIO - De nationale Burendag wordt 26 september gevierd. Burendag is een jaarlijks ontmoetingsfeest tussen buren om buurten socialer, leuker en veiliger te maken. Het is ook een dag waarop veel buren iets goeds doen voor elkaar.

Er voor elkaar zijn in de buurt

Minstens één miljoen mensen in Nederland vieren Burendag. Dit jaar is dit feest anders dan anders; met onder andere voldoende afstand wordt Burendag voor de deur gevierd. Hoe dit werkt is te lezen op de website van de landelijke initiatiefnemers namelijk het Oranje Fonds en Douwe Egberts.

Eenvoudig en gezellig

Meedoen wordt eenvoudig met alle tips en stappenplannen via www.burendag.nl. Daar staan draaiboeken voor tuinieren en klussen voor de deur, spelletjesmiddag voor de deur of buurtbingo voor de deur. Een simpel gebaar zoals een bloem of een kaartje afgeven omdat men het burencontact waardeert, is een fijne verrassing voor buren. Op de website wordt bij het stappenplan gewezen op de RIVM richtlijnen. Zo wordt burendag een feestelijke gelegenheid om nieuwe buren te ontmoeten of de bestaande contacten te versterken.

Ga naar de persoon toe, ook al is de band niet zo goed

Is er een buur waar iemand minder goed mee om kan gaan? Dan is Burendag wellicht aanleiding om daar iets aan te veranderen. Een kleine toenadering kan al voldoende zijn om in een betere burensfeer te komen. Wie daar hulp bij nodig heeft, kan bellen met De Bemiddelingskamer die zich inzet om burenrelaties te helpen herstellen.

Meer informatie over de Nationale Burendag en de financiering van activiteiten via www.burendag.nl