Houd uw gemeente schoon!
Houd uw gemeente schoon! (Foto:aangeleverd)

Gemeente Opmeer voert campagne

REGIO - Wie naar buiten gaat, ziet al snel zwerfafval liggen. En sinds corona is de hoeveelheid zwerfafval alleen nog maar toegenomen. Men zou het bijna normaal gaan vinden.

Om dat beeld te kantelen en om inwoners bewust te maken van de schadelijke effecten van zwerfafval, startte de gemeente Opmeer een campagne tegen zwerfafval onder de titel Zwerfafval. Niet normaal. Op indringende wijze confronteert de campagne inwoners met het gemak waarmee afval op de grond gegooid wordt en wordt uitgelegd wat de gevolgen hiervan zijn. Want dat ene flesje, blikje, stukje kauwgom of patatbakje is zeer schadelijk voor planten, dieren, milieu en zelfs de volksgezondheid. De campagne wordt via social media, zoals Facebook en Instagram, gevoerd en wordt ondersteund met doelgroepcampagnes gericht op bezoekers van winkels en horeca, medewerkers van bedrijven en leden van sportverenigingen.

Wethouder Robert Tesselaar: “Zwerfafval is inmiddels de grootste irritatie onder inwoners, maar toch blijft men afval op de grond gooien. Dat komt vooral doordat afval zich in het onderbewuste van mensen bevindt: ze staan er niet bij stil. Door mensen te confronteren met hun gedrag en ze te informeren over de schadelijke gevolgen van zwerfafval werken we aan gedragsverandering. We schudden mensen als het ware wakker. De campagne confronteert mensen met hun excuus om toch afval op de grond te gooien en vertelt wat de gevolgen daarvan zijn. We zetten extra in op de hotspots en hopen daarmee bij de meting eind dit jaar verbeteringen te zien”.

Veel mensen weten niet dat kauwgom aardolie bevat en wel zo’n twintig jaar in het milieu schade aanricht, een bananenschil er minimaal een jaar over doet om te verteren en patatbakjes van polystyreen zijn en er zo’n tien jaar over doen om te verteren. Denk na voordat je wat op straat gooit!