Dag van de Scheiding

REGIO - De scholen zijn weer begonnen, de vakanties definitief voorbij. Het normale leven gaat weer verder. Deze week wordt voor het tiende jaar de Dag van de Scheiding gehouden.

Het doel van deze dag is om aandacht te vragen voor het belang van deskundige begeleiding. Uit recent onderzoek blijkt dat bij één op de drie scheidingen geen deskundige hulp is ingeschakeld.


De conclusie is als volgt: ex-partners die in goed overleg financiële afspraken maken, met elkaar of met behulp van deskundige begeleiding van een mediator of advocaat, kijken over het algemeen met een beter gevoel terug op de afwikkeling van de scheiding.


Het ‘betere gevoel’ manifesteert zich in een aantal aspecten:

ex-partners die in goed overleg uit elkaar gaan, zijn meer tevreden over de gemaakte financiële afspraken

hun huidige financiële situatie

hun huidige emotionele situatie

hebben het gevoel dat ze beter uit de scheiding zijn gekomen dan ex-partners die de scheiding via de rechter laten regelen.

Afwikkeling scheiding

Wanneer de ex-partners een beter gevoel hebben over de afwikkeling van hun scheiding, is dit van directe invloed op de manier waarop zij na de scheiding met elkaar omgaan. Wanneer er kinderen bij een scheiding betrokken zijn, heeft dit vanzelfsprekend ook een positieve invloed op hen. Ouders zijn beter in staat om met elkaar te overleggen over de kinderen en het ouderschap na de scheiding samen op te pakken.

Afspraken maken

Ook wanneer ex-partners nog best goed met elkaar door een deur kunnen, is het van belang om deskundige begeleiding in te zetten bij de echtscheiding. Dit voorkomt dat er door onwetendheid afspraken gemaakt worden die toch niet haalbaar, onhandig en/of financieel schadelijk blijken te zijn en waardoor later toch conflicten ontstaan. Los van alle ellende die je er dan alsnog van hebt, lopen de financiële kosten van het dan ontstane conflict veel hoger op dan wanneer je in gezamenlijkheid de afspraken op papier had laten zetten.


Het advies van De Brug Mediation: regel een scheiding niet zelf, maar maak gebruik van deskundige hulp. Neem contact op met Ben van Wijk of Paula de Vries via 06-13373284 / 06-51899555. E-mail: info@debrug-mediation.nl.. Meer informatie: www.debrug-mediation.nl.