Zomer, terras, bier, rosé en 100dagenChallenge

Misschien is het bij u net zoals bij mij, in de zomer smaakt een biertje lekkerder en op een terrasje neem je bijna altijd een alcoholconsumptie. In de vakantie is het zomaar (bijna) elke dag. En na de vakantie is het nog lekker weer en dan heb ik toch snel de neiging om dat gedrag nog even voort te zetten.

Zo had ik het er met iemand over hoe lang het geleden is dat we een langere periode, bijvoorbeeld een paar maanden, helemaal geen alcohol dronken.

Ik kon het niet bedenken.

Dus tijd voor een uitdaging, want daar hou ik van als sportman. Die uitdaging is de zelfbedachte 100dagenChallenge, honderd dagen geen alcohol! Ik begin er maandag 14 september mee. Net voor de kerst eindigt de challenge. Gelukkig zijn er steeds meer lekkere 0.0 biertjes, watertjes en cocktails.

Alcohol is nooit goed, ook niet dat ene glas rode wijn. Dit blijkt uit een onderzoek naar drinkgedrag en gezondheidsklachten in 195 landen. Bij één glas alcohol per dag neemt de kans op bepaalde gezondheidsklachten toe met 0,5%, bij twee glazen is dat al 7% en bij vijf glazen 37%. Van één glas is nog te concluderen dat het enigszins beschermt tegen hartklachten, maar de kans op onder meer kanker is groter.

Doet u mee? siem.zeilemaker@me.com.