Afbeelding
(Foto: onbekend)

Vliegtuigcrash bij de Hoekweg, bommenwerper in lichterlaaie

De Poolse piloten kwamen in de nacht van 25 op 26 juni 1942 uit het oosten terug van een bombardementsvlucht boven nazi Duitsland. Alles dreunde vanwege de zware motoren.

Monotone gedreun van de zware motoren

Maar opeens was er tussen het monotone gedreun een geluid dat er niet hoorde. Haperende motorgeluiden.

Opeens was er een licht te zien dat snel lager kwam en plotseling stond de bommenwerper in lichterlaaie. Het was een angstaanjagende vuurbol die met oorverdovend motorgebrul over de Middenweg in Andijk raasde.

Vlak voor de Hoekweg sloeg hij te pletter. Vijftig meter verder stonden de huizen, waar de bewoners met afgrijzen en angst het gevaarte op zich af hadden zien komen.

Onbekend dorp

Ver weg van huis verloren alle piloten hun leven in een land dat ze niet kenden en in een dorp waar ze nooit van hadden gehoord.

(Bron: Wim Gutter, Stichting Oud Andijk/www.westfriesekaart.nl)

In de Tweede Wereldoorlog verloren veel mensen het leven. Nederlanders, Polen, Engelsen, Amerikanen, en ga zo maar door. Vechtend voor hun land en haar bondgenoten. Nederlanders mogen door het heldhaftig optreden van velen, al 75 jaar in vrijheid leven. Goed om hier bij stil te staan. Dit mag nooit worden vergeten.

Dodenherdenking en bevrijdingsdag worden dit jaar niet gevierd met bijeenkomsten. Wel kunnen we hier gezamenlijk aan meedoen, in kleine kring, thuis. Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Daar komen de meesten wel achter in deze bijzondere tijd.