Hoe worden de wegen in Andijk veiliger?
Hoe worden de wegen in Andijk veiliger? (Foto: Harry Woker)

Stuurgroep onderzoekt verkeersveiligheid

ANDIJK - Stuurgroep Kernvisie Andijk 2020-2030 startte vanaf 29 april het onderzoek van de naar de verkeersveiligheid in Andijk. Tegelijkertijd is het onderzoek naar wnen in Andijk beëindigd.

Bij het onderzoek naar de verkeersveiligheid gaat het niet zo zeer op welke straat te hard wordt gereden, want uit snelheidsmetingen die de dorpsraad hield, bleek dat dit in vrijwel op elke weg gebeurt in Andijk. Het gaat meer om wat de inwoners ervan vinden wat er gedaan moet worden om de verkeersveiligheid te vergroten. Snelheidscontroles is niet de manier is om de veiligheid in het verkeer te verbeteren, maar er moeten structurele oplossingen gevonden worden.

Tegelijkertijd moet men rekening houden met de functies van bepaalde wegen, zoals Kleingouw, Middenweg, Dijkweg, Horn en de Knokkel. Dergelijke wegen zorgen niet alleen voor de ontsluiting van wijken, maar het zijn ook wegen waarover de hulpdiensten relatief snel bij de plaats des onheils komen. Ook het openbaar vervoer moet niet gehinderd worden, anders krijgt dat zijn weerslag op de dienstregeling. Zo zijn er meer redenen waarom bepaalde wegen niet ‘dichtgetimmerd’ kunnen worden. Wat kan wel? Denk mee.

Hoe zit het met wijken die een 30 km-zone hebben of woonerf zijn? Is het daar veilig? Denk aan het ontbreken van een trottoir, fietspad of gebrek aan parkeerplaatsen. Vergeet ‘schoolroutes’ niet, de polderwegen, en het Waterkeringspad bovenop de Westfriese Omringdijk.

Het onderzoek vindt plaats middels een vragenformulier, waarin voldoende gelegenheid is om ideeën te ventileren. Vergeet niet de namen van de wegen te noemen. Licht de motivatie of reden toe. Ga naar www.kernvisieandijk.nl om de enquête in te vullen.

Vragen? Stuur een e-mail naar dorpsraadandijk@gmail.com of bel 0228-751898 op werkdagen van 13.00 tot 18.00 uur.