Crisis Controle Dienst

Het Rijksbureau voor de Voedselvoorziening werd 30 september 1939 in oorlogstijd opgezet, later werd dit CCD genoemd: Crisis Controle Dienst. Deze dienst kwam voort uit de Jordaanoproer van 1934. Zo werden, ten tijde van crises en oorlog, de zwaksten ondersteund. De burgers begrepen doorgaans weinig van de taak van deze overheidsdienst en zagen deze als een verlengstuk van de gehate Duitse bezetter.

Het was van de dienst om het illegale slachten en de zwarte handel tegen te gaan, samen met de politie. Ook ten tijde van de Duitse bezetter, hierin waren een aantal NSB’ers in vertegenwoordigd. En zover ik weet waren er twee in dienst van de CCD in Wervershoof. Dus gewone ambtenaren in dienst van de overheid! Een was weliswaar een NSB’er en de ander lid van de ondergrondse. En deze laatste zorgde er mede voor dat de in beslag genomen goederen werden verdeeld onder de onderduikers. En ‘wie appelen vaart, wie appelen eet’; ook leden van de ondergrondse merkten dit thuis.

Vele namen staan op het herdenkingsmonument van Wervershoof, één daarvan ontbreekt: Augustinus Aloijsius Eijffinger. Waarom?

Cees van Doorn en Petrus Johannes Huijbrecht wel. Van laatstgenoemde weet ik wel waarom hij op het oorlogsmonument terecht is gekomen. Kijk, Eijffinger werd gewantrouwd dus, geen ereplaats na de oorlog.

En Huijbrecht is gelijk met onder meer Langedijk opgepakt en naar het schijnt terecht gesteld. Echter heb ik daar mijn twijfels over... Welke mensen hebben deze mannen verraden? Zijn die in hun proces bij de speciale rechtbank vrij gesproken? Al lees ik dit nergens in de plaatselijke publicaties. Momenteel liggen de archieven stil, zo ook mijn onderzoek.

U hoort te zijner tijd hoe dit verder afloopt.

peter.koomen300@gmail.com