Afbeelding
(Foto: Oudheidkundige Vereniging Medenblick)

Burgemeester in verzet tegen NSB

Vervolg voorpagina.


Ze protesteerden daarin tegen het willekeurig oppakken van Joden, jonge mensen en arbeiders voor gedwongen werk in Duitsland. Ondanks deze manieren van protesteren werd Peters gedwongen om Duitse verordeningen uit te dragen aan de Medemblikkers. Hij moest in maart bekend maken dat de inwoners tussen 09.00 en 16.00 uur en tussen 24.00 en 04.00 uur niet buiten mochten zijn, omdat zich er een aantal baldadigheden tegen Duitse militairen en Wehrmacht-gebouwen hadden voorgedaan. Anders kregen ze een flinke boete. Peters deed later een oproep aan diegenen die zich aan bovenstaande schuldig maakten zich bij de bevoegde autoriteiten te melden, want de Duitsers dreigden met zeer onaangename maatregelen tegen hen.

Verantwoordelijk

Peters werd door een Duitse sergeant in 1941 persoonlijk verantwoordelijk gesteld voor de naleving van het gebod om de Duitse telefoonkabel te bewaken. Deze kabel was eerder doorgesneden. Ook een jaar later werd de burgemeester door een lokale Duitse militaire commandant verantwoordelijk gehouden voor herhalingen van lek gestoken banden van Duitse dienstauto’s. Peters liet deze mededeling en dreiging publiceren. Dat werd hem niet in dank afgenomen.

Ontslag

Het Provinciale Bestuur van Noord-Holland benoemde met ingang van 16 maart 1944 een lokale NSB-er (J. Meurs) tot waarnemend burgemeester van Medemblik. Peters weigerde namelijk te voldoen aan een eis van de Duitse Wehrmacht om inwoners aan te wijzen voor het aanleggen van loopgraven en schuttersputjes. Hij werd op 19 april 1944 door de Duitsers gearresteerd en overgebracht naar het concentratiekamp in Amersfoort. Hij kwam in april 1945 in St. Michielsgestel aan, waarna hij met 71 medegevangenen op transport werd gezet naar Scheveningen, naar het Oranjehotel. Peters werd op 8 mei 1944 oneervol ontslagen als burgemeester.

Terugkeer

Peters keerde na de bevrijding terug. De noodgemeenteraad kwam in september 1945 voor het eerst bijeen, Hij opende de zitting. Peters memoreerde toen aan zijn dertien maanden durende gevangenschap in vijftien verschillende kampen en gevangenissen. Hij werd in oktober 1946 herbenoemd als burgemeester van Medemblik en vervulde de functie tot en met 1956.


Peters werd in 1950 benoemd tot ridder in de Orde van Oranje-Nassau en overleed in 1968 op 76-jarige leeftijd in Alkmaar als een held voor vele Medemblikkers.


Bronnen: J. Zwaan en Wikipedia.


Burgemeester Peters gaf een historische toespraak tijdens de opening van het monument in Medemblik in 1941
Burgemeester Peters (r) kwam na de bevrijding weer terug naar Medemblik