De stoomschommel.
De stoomschommel. (Foto: aangeleverd)

Herfstactiviteiten in Stoommachinemuseum

MEDEMBLIK - De zomer is voorbij, de tijd van warme truien, donkere regenwolken, gure wind én chocomel met slagroom breekt aan. Kom in de herfstvakantie naar het Stoommachinemuseum, daar is het lekker warm.

Het museum is van zaterdag 10 tot en met zondag 25 oktober zes dagen (maandag niet) open en onder stoom. Wie het museum binnenloopt, ziet draaiende stoommachines, hoort sissende stoom, ruikt de olie en voelt de warmte.

In het ketelruim stookt de stoker het vuur in de ketel flink op. Stoken is hard werken! Ieder kind die hem helpt het vuur in de ketel brandend te houden, verdient het diploma ‘hulpstoker’ en krijgt een kleine verrassing. Met de miniatuurstoommachines kan iedereen zelf stoom maken en ontdekken wat stoomkracht doet. Raad eens hoe hoog de schoorsteen is en ga met de leuke speurtocht op ontdekkingstocht.

Bij de expositie ‘Nederland op Stoom!’ kijken bezoekers hun ogen uit. Vele prachtige bewegende stoommodellen uit de museumcollectie laten zien hoe de stoommachine vanaf halverwege de negentiende eeuw Nederland veroverde. Eeuwenlang waren mensen afhankelijk van hun eigen spierkracht, daarbij geholpen door dieren zoals paarden en ossen. Ook maakte men gebruik van wind- en waterkracht, maar na de uitvinding van de stoommachine (James Watt, achttiende eeuw) kwamen er steeds meer machines die het zware werk deden. Het werd mogelijk om grote kermisattracties te laten draaien, zoals de stoomschommel, een voorloper van het piratenschip. Bewonder een echte stoomschommel in de vitrine.

Na de herfstvakantie sluit het museum in verband met de aangescherpte maatregelen tijdelijk haar deuren. De traditionele lichtjesavond gaat dit jaar niet door. Vanaf 19 december is het museum met de kerstvakantie geopend en onder stoom.

Breng een bezoekje aan het Nederlands Stoommachinemuseum, Oosterdijk 4 in Medemblik. Openingstijden: dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur. Toegangsprijzen: kinderen (5-12 jaar) 5 euro, jongeren vanaf 13 jaar en volwassenen betalen 8,50 euro. Museumkaarthouders mogen gratis naar binnen. Online reserveren is gewenst op www.stoommachinemuseum.nl of tel. op 0227-544732. Bezoekers wordt gevraagd de looproute in het museum te volgen en voldoende afstand te bewaren tot de overige aanwezigen.