Wie is wie?
Wie is wie? (Foto: aangeleverd)

Jubileumjaar RK EDO

URSEM - Voetbalvereniging RK EDO bestaat 8 oktober negentig jaar. In 1930 opgericht door 19- en 20-jarige mannen die in eerste instantie geen toestemming kregen van de pastoor om te voetballen, omdat die het niet zo had op jonge mannen in korte broeken die naar elkaar trapten.

Maar na een tweede poging met ondersteuning van de hoofdonderwijzer werd er met toestemming van de pastoor een voetbalclub opgericht. De naam werd S.D.O. (Samenspel Doet Overwinnen). Het veld lag aan de Burg, en lopend of fietsend ging men daar naartoe. Daar werd de jas in een paardenstal gehangen en begon de wedstrijd.

Veepraam

Er was in het begin geen brug, dus met een veepraam werden de voetballers overgebracht naar het veld. De eerste wedstrijd was 4 januari 1931 in Hoogkarspel tegen Wit Rood, uitslag 7-3. In 1933 wordt de gymnastiekvereniging opgericht en in 1934 werd de naam gewijzigd in RKEDO. In de Tweede Wereldoorlog gingen een aantal wedstrijden niet door, omdat er geen transportmiddelen (fietsen) waren. In het seizoen 1956-1957 bereikt RK EDO de derde klasse, tot op heden nog het hoogste resultaat van heren 1. In 1957 wordt er ook een handbal- en volleybalafdeling opgericht. Tot 1973 werd er gevoetbald op de Burg, waarna op verzoek van de gemeente het huidige complex werd betrokken met de naam, De Krom. De damesvoetbal afdeling van RK EDO startte in 1983 en de sjoelclub in 1986, die heeft een sociale functie in het dorp.

Toekomst

De club bestaat uit tien senioren- en 24 jeugdteams in de competitie, 7-jarigen en de kabouters. Door Walking Football kan men op vrijwel elke leeftijd bij de club terecht.

Het jubileum wordt uitgesteld tot een geschikt moment.

RK EDO is een club om trots op te zijn.