Het 'vastendieet' of Intermittent Fasting

Er is al veel over gepubliceerd en onder andere door Antoinette Hertsenberg in Dokters van morgen 'uitgetest'.

Afvallen

Het 'vastendieet' wordt gebruikt door mensen die willen afvallen, maar ook door sporters en bodybuilders om optimaal resultaat te behalen. Er zijn diverse schema’s, zoals 5-2 en 8-16. Bij 5-2 eet je normaal gedurende vijf dagen en twee dagen vast je. Je mag dan alleen wat groente eten en water, thee en koffie zonder suiker en melk drinken.

Ander schema

Voor mensen die zoveel mogelijk 'gewoon' willen doen, is het 16/8 schema meer geschikt. Dit is een makkelijke manier om je lichaam naar de vetverbrandingsmodus te brengen. Normaal verbrand je koolhydraten. Deze raken op en je kunt dan nog een ding doen: vet verbranden. Eet je bijvoorbeeld ‘s avonds om 18.00 uur je laatste maaltijd, dan mag je weer eten om 10.00 uur de volgende morgen.

Let op: geen tussendoortjes, alleen water, koffie of thee.

Ga je dan om 09.00 uur een uurtje sporten dan is je koolhydraatvoorraad opgebruikt. Je lichaam moet dan wel vet verbranden. Na een tijdje merk je dat je lichaam dat prima kan en heeft dus genoeg energie.

Er worden ook veel gezondheidsverbeteringen toegeschreven aan dit dieet. Het zou insuline verlagen, dus minder kans op diabetes 2 en het lijkt cholesterol (LDL) te verlagen. Daarnaast zou het het risico op kanker en alzheimer verkleinen en de kans op hart- en vaatziekten.

Ik denk dat het grootste voordeel zit in het feit dat je met dit 16/8 schema ‘s avonds geen tussendoortjes, alcohol en dergelijke gebruikt en als je daarmee je vetverbranding stimuleert is dat prima toch?


Bronnen: Happyhealthy.nl en Menshealth.


Reacties naar siem.zeilemaker@me.com.