Vorig jaar was het nog een drukte van belang.
Vorig jaar was het nog een drukte van belang. (Foto: Vincent de Vries)

Het succes van Black Friday in Nederland

Winkelen op Black Friday, overgewaaid uit de Verenigde Staten en nu in Nederland ook steeds bekender. Waar het vroeger nog niet zo'n happening was, doen nu veel meer winkels mee aan deze kortingsdag. Zijn wij nuchtere Hollanders dan toch te verleiden met mooie koopjes?

Black Friday, is de vrijdag na Thanksgiving Day. Die vrijdag hebben de meeste werknemers in Amerika vrij om achter de koopjes aan te gaan. In Nederland hebben wordt Thanksgiving niet gevierd en is er geen vrije dag. Toch is de commerciƫle trend met succes overgewaaid uit Amerika.

Kortingen

Black Friday wordt in Amerika beschouwd als het begin van het seizoen voor kerstaankopen. Om de mensen naar de winkels te trekken, adverteren veel winkels met aanbiedingen. De kortingen lopen soms op tot wel 80 procent. In Nederland is de rage nog niet zo ver. Kortingen van 30 en 40 procent zijn in Nederland gangbaarder. De echte klappers zoals in Amerika blijven uit.

Koopgedrag

Waar het bij de Amerikanen in hun DNA zit, is het bij de Nederlander nog niet helemaal doorgedrongen. Waar het traditiegetrouw om kerstaankopen ging, gaat het nu vooral om artikelen voor eigen gebruik. En daar zit het verschil nu in met Nederlanders. Van huis uit kopen Nederlanders pas spullen als het kapot of versleten is. Daarna wordt gekeken naar de prijs. Omdat veel Nederlanders zuinig zijn, worden hoge kortingen vaak als zeer aantrekkelijk ervaren. Dat is een grote reden waarom wij Hollanders toch overstag gaan met het aankopen van nieuwe spullen op Black Friday.

Online verkoop

Dit jaar is de online verkoop, met name door covis19, explosief gestegen. Niet alleen cadeaus, maar ook levensbehoeftes als boodschappen worden vaker en meer online besteld. Echt winkelen is er even niet bij. Hopelijk is de 'Black Friday' beleving volgend jaar weer zoals het bedoeld is.

Black Friday doet het ook goed in Haarlem.
Afbeelding