Misschien is het onderwijs iets voor jou?
Misschien is het onderwijs iets voor jou? (Foto: aangeleverd)

Welke baan past bij mij?

REGIO - Je weet niet precies wat voor functie je wilt, maar hebt wel een rij van interessante banen in je hoofd. Er is tegenwoordig zoveel mogelijk en één voor één duiken er nieuwe functies op in het banenlandschap. Het wordt hierdoor nog lastiger om te bepalen wat jij precies wilt en wat bij jou past. Met deze simpele oefening ga je in dit rijtje strepen. Zo blijft er uiteindelijk een top 3 over.

Maak een lijst met functies die je graag zou willen uitvoeren. Het maakt niet uit hoeveel dit er zijn of hoe specifiek je de functie beschrijft. Schrijf iedere functie op. Je kunt eventueel beginnen met de input uit jouw lijst met kwaliteiten en talenten.

Cluster de functies

Neem deze lijst en zet de bovenste twee tegen elkaar af. Als je moet kiezen tussen functie 1 of functie 2, welke zou je dan liever uitvoeren? De functie die je leuker lijkt, gebruik je om functie 3 tegen af te zetten. Als je de hele lijst bent langs geweest, rolt er een winnende functie uit. Herhaal deze oefening tot er drie functies overblijven. Dit is jouw top 3!

Volgende stap baankeuze

Nu je een top 3 hebt, is het belangrijk om te achterhalen of je die functie echt wilt doen. Probeer voor elke functie iemand in je netwerk te vinden die deze functie al uitvoert. Ga met hem of haar praten en laat weten dat je interesse hebt in dezelfde functie. In het beste geval weet deze persoon of er bij hun bedrijf iemand gezocht wordt. In het slechtste geval krijg je allerlei bruikbare informatie.

Met deze kennis kun je jouw profiel op Nationale Vacaturebank aanpassen of er een aanmaken. Wie weet is een potentiële werkgever geïnteresseerd in jouw profiel en wensen en heb je die nieuwe, leuke baan binnen voordat je het weet!

Bron: www.nationalevacaturebank.nl.