Het plaatsen van de zonnepanelen gaat van start.
Het plaatsen van de zonnepanelen gaat van start. (Foto: Marc Dorleijn)

Meeprofiteren van zonneweide

MIDWOUD - De aanleg van zonneweide Tripkouw in Midwoud en de gebiedsontwikkeling rondom de zonneweide zijn gestart. Wethouder Nederpelt van de gemeente Medemblik, A. ten Elshof, directeur Duurzame Energie van HVC, R-P Maitimo, voorzitter dorpsraad Midwoud Oostwoud, en Cor Spijker, Historische Vereniging Midwoud-Oostwoud, gaven het officiële startsein.

De zonneweide gaat naar verwachting vanaf eind augustus groene stroom opwekken voor zo’n tweeduizend huishoudens. Inwoners van de gemeente Medemblik profiteren mee van de opbrengsten van de zonneweide door te investeren via obligaties.

De zonneweide telt circa 16.000 zonnepanelen en wekt jaarlijks 6,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat scheelt 3.500 ton CO²-uitstoot per jaar, gelijk aan de uitstoot van bijna 1.200 auto’s. Een mooie stap in de verduurzaming van deze gemeente.

De zonneweide ligt tussen de Tripkouw in Midwoud en de Oostwouder Dorpsstraat in Oostwoud. In het ontwerp is rekening gehouden met elementen die typerend zijn voor het West-Friese landschap: sloten, vaarwater op boezempeil, grasland en rietoevers.

Langs de zonneweide komt een fiets-/wandelpad. De inzet is om de oude varkensboet, gelegen aan de Oostwouder Dorpsstraat, te behouden en op te knappen. De dorpsraad Midwoud Oostwoud is hierbij betrokken. Er ontstaat straks een startpunt voor wandelen, fietsen en varen door het West-Friese landschap. Op www.zontripkouw.nl staat een impressie van het project.

Inwoners van Midwoud, Oostwoud en de andere dorpskernen kunnen meedoen met zonneweide Tripkouw. Zij kunnen vanaf 15 juni investeren via obligaties met een vaste rente en zo meeprofiteren van de opbrengsten van de zonneweide. Informatie en aanmelding, zie www.zontripkouw.nl.